Uppfödning av Gotlandsruss

Senaste nytt

1

2

2015/09/07

Panter är såld

Panter kommer att stanna på Gotland då Gerty Johnsson. Hon kommer att ta över ägandet och vi har därmed blivit av med vår avelshingst. Sorgligt på ett sätt men samtidigt bra då han på en enda sommar på Gotland fått fler ston att betäcka än han fick under de 6 år vi har ägt honom.

Vi önskar Panter och hans nya ägare all lycka till

 

Tusens Monmyra M utlånad

Under Kriterien kommer Monmyra att flytta söderut. Hon kommer att få tävla i ponnytrav hos en ponnykusk vid namn Amanda Frick. Där ska hon vara i ett år till en början och om allt går bra så stannar hon där tills tävlingssäsongen som 5 - åring är slut.

Vi önskar även Amanda lycka till tillsammans med vår fina Monmyra.

 

3

 

.

 

 

 

 

2009

22 december

Så kom då äntligen vintern. Och som den kom. Snö i massor och kallt ner mot - 20 grader mellan varven. Malena jublar och så fort hon fick chansen åkte selen och bjällror på Monita för en tolktur tillsammans med Thilda och Sara. Det var första gången för dem men de verkade tycka det var jätteroligt eftersom det tolkades både efter Monita och senare även efter Montró. Malena och Monita tycker verkligen om samma saker och tolkning är inget undantag. Monita kunde inte komma iväg snabbt nog. Sen gick det i minst 100 knyck.

Sara och Thilda har fortsatt att rida Trojka och Montró och det går riktigt bra. Eventuellt kanske vi kan lura på dem att ta montélicens efter att ha lärt upp dem ordentligt. De är riktigt duktiga båda två.

Lasse har också kommit igång med träningen och Flisan har nu börjat gå lite längre rundor. Hon är lite väl pigg ibland bara så därför måste vi ha luva på henne vissa gånger. Och springer gör hon mer än gärna.

Nu väntar vi bara på att "hovis" ska få lite tid över för att kunna sko våra pållar. Men så länge det är snö gör det inte så mycket. Pållarna tränar på bra ändå barfota.

Fanny har kommit hem från Norge då hon plötsligt var tvungen att avbryta sitt utlandsäventyr. Kompisen har brutit foten och går med gips i 6 veckor. Så de blir hemma under den tiden innan de drar vidare igen till en varmare land den här gången.

21 novemer

Nu är det några färre hästar i hagen igen. Titti och Springtime har åkt ehm igen och inom de närmsta dagarna kommer även Rossi att åka hem. Hon fungerar inte alls med våra ponnysar så för att ingen ska bli allvarligt skadad får hon åka hem.

Två små ryttare har börjat rida Trojka och Montró. Ev. kommer de även att pröva att rida Monita. Om allt går dra kommer de även att få börja tävla lite ihop i framförallt hoppning och derssyr. Om de sedan vill kanske det blir licenstagning framöver i monté. Sara och Tilda, som de heter har redan varit här ett par gånger och verkar trivas med våra ponnysar.

Filippa går numera på hundkurs, del 2. Jätteroligt att lära sig en massa nytt men jättejobbigt. Hon tvärslocknar i bilen på vägen hem.

25 oktober

Tre nya hästar har kommit hit och en har åkt. En korsningsponny, Springtime och ett russ, Titti Viking, går här tillfälligt i tre veckor då matte är på semester i USA. Sen har ett russ vid namn Rossie kommit hit från Kolmården för inkörning. Det är Jajja och Malenas påhitt. Jajja har köpt ett russ som hon vill att Malena ska träna upp. Tyvärr är denna ponny så folkskygg att vi inte ens vet om vi kan få tag i henne över huvud taget. Hon törs knappt komma fram och ta en morot ur handen och skulle man försöka klappa henne lite så flyr hon hals över huvud. De anrda i flocken gillar henne inte alls. Monita, Som annars är så himla snäll mot alla, springer efter henne med öppen mun. Likadant gör Montró. Resten följer efter och den som sparkas mest är Titti. Så vi får väl se vad som händer framöver. Mille har åkt till Kalmar för att dels avlasta oss, dels bli ridponny till lilla Pontus som så gärna vill ha en snäll liten ponny. Och vem passar då inte bättre till det än Mille. Han kommer naturligtvis tillbaka efter en tid.

Stackars Lasse har förmodlligen dragit sönder en böjsena. Göran ska titta på honom men tills dess får han boxvila och Lasse gråter (om nu en häst skulle kunna göra det). Vi får hoppas han blir bra från skadan för han är så himla rar.

20 oktober

Idag var det kuskmatch på Sundbyholm. Proffskuskarna mötte ponnykuskar i ett russlopp över 1640m. Vann gjorde Kevin med Sorn över sin pappa, Jim, som kom tvåa. Trea blev Bea med Kevins ponny. Så Oscarssons utdelning den dagen var väl på topp. Både Montró och Monita var också med. Montró, som hade värmt som en gud, joggade runt på en tid som hon inte sprungit på sedan hon kvalade som 3-åring. Monita kördes av Malenas gamla arbetsgivare, Richard L Jansson. Visserligen stog hon med 220 m tillägg men var ändå väldigt snällt handicapad. Inte förrän efter ett varv kom Richard på hur hon skulle köras så i sista kurvan flög hon fram och in på upploppet höll hon bra fart. De kom 5:a och väldigt nära en 4:e placering. Richards kommentar till Malena efter loppet var " - Det var ingen lättt häst att köra det där, du." Malena njöt! Det var precis den kommentaren hon ville höra. Efter loppet fick ponnysarna morötter och kuskar och hästägare fick varsin godispåse. Alla verkade nöjda och glada efter loppet. Z-konsult filmade och även jag försökt med att filma lite. Vi får se om det blir något att lägga ut på You Tube så småning om. Malena gjorde ett kanonjobb kring detta. Och de som aldrig gjort något liknande har ingen aning om vilket arbete som ligger bakom. Tummen upp för dig Malena!

19 oktober

Nu har alla ponnysarna fått vintervila. Sista tävlingen för i år blev Solvalla. Tre starter och tre diskningar samt att Malena fick så mycket bestraffning i ett av loppen att hon var en poäng från att bli avstängd. Då beslutade vi oss för att strunta i att åka till Kalmar som var planerat. Montró var ute i ett montélopp där hon låg i täten och trängdes. Hon var jätteduktig men fick tyvärr sin tredje galopp efter att hon blivit knuffad två gånger av ledaren. Hon kämpade på riktigt bra och försökte verkligen att hålla traven. Tyvärr sprang hon inte alls så fint som hon brukar. Hon hoppade och skuttade så illa i det senare travloppet att Malena avbröt loppet. Vi tycker det är jättekonstigt då hon går så himla fint i bakvarv och här hemma. Inget är fel på henne men vi misstänker att hon är för liksidigt musklad vilket gör att hon inte kan ta kurvorna bra och därför kommer ur takt. Precis samma problem hade hennes far då han kom tillbaka till travet efter 10 års uppehåll.

Monita fick starta ett långlopp över 3140 m med 280 m tillägg. Det var ingen hit alls för henne då hon inte hade en enda häst inom synhåll. Nästan alla stod på start. Efter ett varv i bra tempo kom galopperna och de vart säkert 10 innan hon kom i mål. Detta blev Malena bestraffad för. Hon hade kommit i fatt sista hästen (som var låååångt efter de andra) strax innan mål trots att hon körde två varv i ytterspår. Så får man tydligen inte göra. Inte för dessa ponnydomare i alla fall. Sen tyckte de att hon tog ner Monita från galopp på ett fult sätt. Monita har ju en tendens att bråka ordentligt även om man tar lite i henne så, ja det ser illa ut men är inte alls så farligt som det ser ut. Tillsammans med en tjuvstart i samma lopp fick då Malena en total bestraffning på 5 poäng. Så Malena behöver tydligen också vintervila. ;-)

15 oktober

Så var KM och Sundbyholms sista tävlingsdag avklarat. Monita vann KM i monté och Montró kom tvåa i ett penninglopp som gick sist på dagen. Hon var även ute i KM-loppet i trav men där visste vi nästan att det inte skulle gå så bra. Loppet var handiapat så att redan i första kurvan började hästarna klumpa ihop sig vilket stressade Montró otroligt. Vi hade väl nästan räknat med att hon skulle galoppera men hoppades ändå på att hon skulle komma i mål. Men med så många hästar runt omkring sig klarar inte Montró att koncentrera sig ännu. Malena prövade dessutom att köra utan skygglappar men det verkar svårt. Så i sista loppet var de på igen och då gick hon genast mycket bättre.

Till helgen ska de båda starta på Solvalla. Monita i ett 3140 m lopp och det ska bli urspännande att se hur hon klarar det. Får hon bara starta lite lugnt och komma igång med traven så vet man aldrig var det kan sluta. För den största konkurenten i loppet för henne är hon själv. Hoppas nu bara att Malena kan lugna henne så pass mycket att hon inte diskar sig.

Montró ska starta i ett montélopp för ett fåtal hästar och om hon springer som hon gör hemma i monté så har en mycket god chans att vinna. Sen ska hon ut i ett travlopp medintervallhandicap. Hon står på 20 tillägg och har många bra hästar bakom sig. Men även där tror vi att hon har en god chans då hon senast på Eskilstuna öppnade första varvet på 1.56. Gör hon det även på lördag kommere även de snabbaste att få svårt att slå henne. Vi håller tummarna.

4 oktober

Nu har det gått ett tag sedan hemsidan blev uppdaterad. Men då hemsidan har varit jätte jobbig att bygga upp igen så blir man lätt oinspirerad. Men nu kör vi!

26 september

Guldstoet för Monita. Ja vad ska man säga om detta lopp. Monita i sitt livs form och så blir hon diskad. Hon var ursnabb från start och kom ut samtidigt som Varette men lade sig bakom i första kurva. I utgången av första kurvan kom Katla upp brevid och därmed första galoppen. Andra galoppen kom efter ett varv och tredje kom

5-600 m kvar av loppet. Då låg hon på en klar 4:e plats. Sen galopperade hon i sista kurvan och 40 m före mål. Ändå kom hon i mål som femte häst på en tid runt 1.48. Malena var supernöjd med henne för hon hade klockat henne första varvet på 1.44 med 2 galopper. Tyvärr verkar det dock som om att det inte blir fler travlopp för Monita i år. Inga passande proppar som det ser ut just nu.

 

 

19 september

Monita och Montró går par på en bröllopskörning till Lena Fagrés dotter. De sköter sig exemplariskt och trots att de är tvugna att korsa och även köra ett varv på stora vägen så gick de lugnt vidare. Det tutades i bilarna på brudparet och det kom både motorcycklar och traktorer som körde om och våra små guldkorn klippte inte ens med öronen. Vilka underbara russ vi har.

 

12 september

Skansen och Guldruss idag. Vad säger man... Waow, vilka hästar. Förts ut i ringen var Montró i gallstoklassen. Klassen var stor med hela 14 startande. Och Montró föll verkligen domaren på läppen. Med 42 poäng fördelade på 9-8-8-8-9 gick hon som 4:a i ringen och den yngsta så högt upp. Även Jarrita var med i samma klass och fick 40p. Sen var det Primonas tur tillsammans med sin ägare Anna. Hon var hur cool som helst och visste exakt vad det gick ut på och fick därför 40 päng. Till sist var det Flisans tur. Eftersom Fanny själv var i Norge var det Malena som visade henne. Hon var kanonduktig denna dag och även hoin kom 4:a i sin klass på poängen 8-8-8-8-7 = 39 p. Samma poäng som tidigare i sommar men denna gång rörde hon sig bättre. Så med lite tur och lite träning så kanske hon kan fixa ett diplom nästa sommar.

6 september

Montró blev 4:a! Lilla söta Montró lyckades komma fyra trots två galopper. Så duktig! Montró var otroligt taggad inför loppet då hon stått stallad i två nätter och dessutom fått gå i en mycket mindre hage än hon är van vid. Men i vilket fall fick Malena värma henne mer än vanligt. Det blev 4 bakvarv, 4 rätvarv och dessutom 20 min jogging innan loppet. Ändå fick hon en stor startgalopp. Men efter ett tag ställde hon sig och travade ikapp något. Då fick hon sin andra galopp. Då valde Malena att köra helt på säkerhet då de ändå låg på en säker 4:e plats. Visserligen närmade sig 5:an dem under upploppet men både Malena och Tro hade allt under kontroll. Tiden blev 2.03,1 vilket ändå är hennes tredje snabbaste. Vi är jättenöjda med henne.

Vill också rikta ett stort tack till familjen Palm som så hjärtligt tog emot Malena, Peter och Lovisa med hästar. Tack för er enormt stora gästfrihet. Hoppas verkligen vi kan få återgälda detta.

4 september

Igår var vi på Monté-SM på Gävle. Malena och Monita lyckades komma i mål i år och de som 4:a. Vi är så jätteglada över att det gick vägen den här gången. Tyvärr verkar inte Monita gilla Gävles bana så tiden blev inte så bra men hon hade ändå inte kommit bättre även om hon hade gått på nytt montérekord. Gumino vann överlägset, Lexius tvåa, och Tyson trea.

Madicken var också med (som vanligt) men var på dåligt humör men Felicia lyckades ändå rida henne till en femte plats.

Idag åkte Malena tillsammans med Peter och Lovisa till Skåne med Montró för att starta på Derbyt på söndag. Det är jättestort för oss då Montró är Malenas första uppfödning och har överträffat allt vi kunnat dömma om hittills. En derbystart med nästsnabbaste tiden i fältet är jättestort för oss. Sen vad hon kommer i loppet och hur fort det går kan man inte ens gissa men hur det än går så älskar vi denna lilla ponny som inte gjort mer än 10 starter i trav. Hon är fantastisk, tycker vi.

Nästa helg är det Guldruss på Skansen och helgen därpå är det bröllopskörning som gäller. Helgen därefter är det Guldstoet i Kalmar dit Monita ska åka och delta. Det är också en spännande tävling som vi ser fram emot.

20 augusti

Det är länge sedan vi skrev senast. Det beror på att sidan har kraschat och vi har nu byggt om den lite. (Som ni kanske ser) Sen har det hänt en hel del naturligtvis, både roliga saker och mindre roliga.

Först har Malena varit på ELMIA och visat upp sina hästar. De fick mycket beröm för hur duktiga de var och så mångsidiga. Det var jätteroligt. Det finns mer att läsa om Elmia på en annan länk.

Efter ELMIA startade Fanny och Malena på Lindesberg. Där var allt upp och ner. Det började med att de gav Montró startförbud under värmningen. De tycke att hon hade gått orent (det gjorde hon också eftersom hon inte hade värmt upp ordentligt ännu) och trots att veterinären inte kunde se någon hälta så ville de ge henne startförbud. Malena blev förtvivlad eftersom Montró var favorit i loppet. Vi gick tillbaka till veterinären och pratade som efter viss övertalning sparade på startförbudet till Montró hade gjort en provstart.

Sen var det dags för montéloppet. Det gick riktigt bra för både Fanny och Malena. Malena och Monita vann på 1.51,0 och Primona och Fanny gjorde ett snyggt lopp tillsammans på 2.07 ungefär. Då kom smällen. Fanny blev diskad för hon vägde ett kilo för mycket efter loppet (på en våg som diffade 4 kg!!! beroende på var på vågen man stog)och samtliga ryttare ansågs förstora. Ingen skulle få rida mer enligt en funktionären som var så otrevlig så ingen av tjejerna vill tävla något mer den dagen. Fanny har nog tävlat färdigt överhuvudtaget efter detta. Vi åkte hem!

Efter det blev det väldiga diskusioner på nätet vilket gjorde att Lindesberg tog tillbaka de som sades till ryttarna den dagen.

4 augusti

I söndags var det trav på Sundbyholm. Det var en kanonbra dag trots segern uteblev för alla våra hästar. Men de skötte sig superbra och mest imponerade Monita denna gång. Hon sprang sitt lopp på 1.46,6 med galopp. Hon är så himla stark just nu så även om hon inte vann denna gång så kommer hon säkert att göra det framöver. Montró startade i ett automontélopp för första gången och tack vare provstarter och en omstart i loppet lärde hon sig hur man springer efter en startbil. Hon skötte sig jättebra och kom i mål som tvåa på nytt montérekord. Den här autoträningen är jättebra för henne om hon nu ska starta i Derbyt. Så bra bakom bilen som Monita är dröjer det nog tills hon är men hon är på god väg. Hon är ju bara 4 år gammal.

Efter tävlingarna var det bara att packa om för Malena. För i går, måndag, drog hon ner till Kalmar till Jajja för att träna inför ELMIA i Jönköpingstrakten. På lördagen och söndagen ska hon och hennes hästar visa upp sig i de flesta grenar som en ponny kan utföra. Dessutom ska de köra in domarna till utställningen i vår finvagn. Hoppas någon tar kort där som man kan lägga ut här på sidan.

 

23 juli

Ann, Thord och David har varit på en kort båtsemester under tiden som Malena har vaktat hus och alla djur. Malena har desutom hunnit med att tävla på Rättvik med Montró i ett 1640 m-lopp som de vann. På hemvägen blev hon uppringd av Jägersro som ville bjuda in Monita till Hugo Åbergs Memorial. Smickrande men Malena tackade nej. Det blir för mycket resande då fler resor söder ut är planerade.

Malena fick dessutom ett meddelande från fam. Jasson. Mad Max hade vunnit igen. Denna gången nere i Kalmar på nytt rekord. Jätteroligt tycker vi.

Fler listor har plockats fram. Montró är fortfarande 3:e snabbaste 4 -åringen och Monita är 3:e snabbaste i monté hittills. Dessutom är hon 6:e snabbaste stoet i Sverige. Vilka hästar vi har! Dessutom är ingen av dessa efter någon stortravare. Tycker det känns extra roligt då det oftast bara pratas om hur snabba och duktiga fadershingstarna är.

Sen fick vi också reda på att Lilla Hiawatha gick under 3 minuter för första gången i helgen. Jättekul och grattis till alla inblandade!

30 juni

Vilket väder! Termometern står på 33 grader i skuggan och poolen är uppvärmd till 25-26 grader. Det är underbart skönt men man blir hemskt slö. Det är aldeles för varmt för att orka göra något. Enda fördelen med det är att man inte ens orkar äta. Man bara dricker mängder.

Nu börjar tankarna kring helgens bravader att börja sätta sig. Efter en stunds eftertanke har vi kommit fram till att alla våra visade russ har kvalificerat sig till Guldruss på Skansen. Trojka och Monita får också komma då det är jubileum i år och alla tidigare äldre guldruss får åka dit, även de som inte visats i år eller inte nått upp till 40 poäng. Montró och Jarita kvalificerade sig på vanligt vis och lilla Flisan fick också vara med då 1- och 2- åringar inte behöver mer än 39 poäng för att få delta. Detta gjorde att speciellt Fanny fick blodad tand och kommer nu att träna Flisan bättre inför den utställningen. Det är tydligen den sista Guldrussutställningen som kommer att ske. Den 12 september blir det i alla fall en sista vända till Skansen och Guldruss för oss. Sorgligt att dey kommer att läggas ner.

Söndagen innan är det Derbyt på Jägersro. Nu börjar det kännas som om det skulle kunna bli av. Montró var ju visserligen med i Kriteriet men det var mest för att det var nära dit. Och visst hade hon kunnat placera sig om hon inte hade diskat sig men nu börjar t.o.m. andra tycka att vi ska åka till Derbyt med henne. Om allt ser bra ut så kommer det säkert att bli så också, men då måste hon träna mer på autostart då hon just nu är väldigt rädd för vingen.

Sen har vi också upptäckt att Montró är snabbaste 4 åriga sto i volt. Hon är tredje snabbast 4 åringen i Sverige och det känns stort.

28 juni

Vilken helg! Kan knappt tro det är sant.

I fredags var Monita ute i ett travlopp med Malena och vann på 1.49,0 och det med två(!) jättegalopper. Hon klockades på 1.45 de sista 900 metrarna. Det bådar gott inför framtiden. Samma kväll gick Montró ut i sitt allra första montélopp och vann tillsammans med Fanny en säker seger på 2.14,0. Hon har verkligen inte fattat att man kan sprinnga fort med ryttare också. I vilket fall gjorde hon ett jättefint lopp.

Hela dubbeltravsdagarna invigdes av Monita och Montró i parvagnen. De var dösnygga!

I lördags var det utställning och här hade vi också stora framgångar. Montró blev reserv-BIS på 41 p efter Silverboy och Monita blev trea på 40 p och samtidigt bästa äldre sto. Trojka Viking, som inte visats sedan generalmönstringen för flera år sedan fick också 40 poäng och alla "Vikingar" var jätteglada och överraskade över det. Lilla Fanny LEAF var helstollig och kunde varken skritta, trava eller stå still på alla fyra. Det blev ett tufft jobb för Fanny och visa upp henne men hon lyckades ändå få 39 poäng och Fanny var jätteglad.

Sen idag, söndag, gick Montró under 2 minuter för första gången. 1.59,6 blev hennes segertid i loppet och på vilket sät hon gjorde det. Så enkelt och lätt gled hon bara ifrån sina konkurenter helt okörd. I dagens andra lopp blev hon störd till två jättegalopper då det var rätt rörigt på volterna framför henne. Det kördes i alla möjliga spår så efter två jättegalopper lät Malena henna bara springa av sig självt. De sista 1000 m gick på 1,56 och tyvärr snubblade hon till på upploppet och blev därmed diskad (som tvåa) men vi är supernöjda med henne ändå. Hon har ju inte så stor erfarenhet ännu. Hon gjorde sin 10:e start i livet idag.

Sen skulle Monita ut i ett montélopp. Det var tänkt som auto men det blev linjestart. Tyvärr tror Monita att det är galopp som gäller då ( galoppen använder sig av linjestart nämligen och då hon tävlat en hel del i galopp så kan man förstå hennes förvirring). Så efter en urusel start lyckas de ändå komma iväg felfritt och fick endast en liten galopp i stallbackskurvan. Monita kom trea på 1.50,5 som är nytt montérekord för henne. Äntligen verkar montén också börja fungera för henne. Gumino vann på 1.41!! Nytt svenskt rekord och man kan inte annat än buga för denna kung på travbanorna. Han är grym!

När vi kom hem fick ponnysarna vila lite en stund, äta och dricka samt får lite massage av Malena.

Därefter släpptes Montró ut i stora sommarhagen och Monita fick gå och hälsa på sin fästman (och Montrós pappa)Trojka som denna gång möttes av gillande. Nu hoppas vi på en lillasyster eller lillebror till Montró till nästa år.

14 juni

Dagen efter Solvallatävlingen. Primona kom aldrig till start då hon råkade riva upp ett sår strax brevid höger öga och går nu på någon typ av penicillinpasta samt någon salva att ha i såret. Därför får hon naturligtvis inte starta. Detta hände precis innan hovslagaren skulle sko henne, dagen innan start. Därefter skulle hon skiljas från Trojka för att kunna få vila ordentligt inför tävlingen. Det var synd att hon inte kom till start för Solvallas bana var i toppskick och alla i hennes lopp gick under 2 minuter (utom en som var väldigt nära) så man undrar om inte även hon hade gjort det om hon kommit till start. Monita startade i ett travlopp och gick under 1.50 för första gången. Hon blev fyra och även där kan man fundera på om hon hade vunnit och vilken tid hon hade gått på om hon inte lagt på den där jättegaloppen. Det är faktiskt lite irriterande att hon alltid måste galoppera i loppen. Det spelar egentligen ingen roll om det går fort eller inte. Galopp blir det i alla fall. Förstår inte hur vi ska komma tillrätta med detta.

Senare samma dag gick hon ut i ett montélopp. Då hade det börjat regna ordentligt och naturligtvis galopperade hon igen. Två gånger vid detta tillfälle och även om hon gick riktigt bra mellan galopperna var Malena besviken på henne. Tiden blev blygsamma 1.57. Rätt dåligt för en häst som för tre(!) år sedan sprang på 1.50 i monté. Nu kommer det börja tränas mer monté igen.

Trojka går numera ensam då Primona behöver vara ifred med sin skada och Monita ska inte betäckas riktigt ännu. Efter dubbeltravet kommer Trojka få sällskap av Monita. Om även Primona är med då beror lite på om hon är dräktig eller inte. Det får vi väl se.

Ja just de. Idag kom Filippa K tillbaka till Malena igen. Återseendet var mycket kärt. Malena hoppas att Filippa nu har vuxit till sig lite så att Malena kan ta bättre hand om henne nu. Jajja är mest glad över att bli av med denna enorma rymmare. Senast idag hade hon smitit iväg till ett dike en bra bit hemifrån, för att bada i diket. Hon luktade inge vidare när hon kom hem.

11 juni

I lördags tog Fanny studenten och uppvaktades på alla möjliga olika sätt. Här hemma var det öppet hus och det bjöds på pajer, kallskuret och kyclingklubbor och - vingar. Till detta serverades en hemmagjord potatissallad med ruccola och valnötter i. Därefter var det fika och senare under kvällen bjöds det på ost med kex. Studenten själv var endast hemma i ett par timmar innan hon drog vidare på den traditionella studentfesten. (Bilder kommer senare)

På söndagen åkte Ann och Agge till Västergötland för att hämta hem Trojka. Malena var tvungen att stanna hemma då hon hade blivit uppsatt på en häst i ett montélopp på Sundbyholm. Hela dagen gick då resan var nästan 70 mil t.o.r. Vid 23 - tiden lastade vi ur Trojka som fick gå ensam i hagen första natten.

Dagen därpå fick han träffa Primona som ännu inte hade börjat brunsta men som ändå gärna ville in i hans hage.

Under de följande dagarna har Primona börjat lukta brunst och är väldigt vänlig mot Trojka. Han har dock ej fått bestiga henne, vad jag har sett, men hon vakar svartsjukt över honom om Monita skulle våga sig förbi utanför hagen. Monita ska också betäckas med Trojka men Malena vill vänta till nästa brunst för att helst få ett föl i juni, som förra gången. Kanske lika bra då Primona är så svartsjuk. Hoppas nu att Primona tar sig så Monita får chansen att träffa Trojka hon också.

På lördag är det tävlingar igen på Solvalla. Monita och Primona ska ut. De har båda en drömgräns att passera. Få se om någon lyckas med et. Det vore riktigt roligt då vi väntat på det så länge. Monita vill vi gärna få under 1.50 och Primona under den magiska 2 minutersgränsen. Håller alla tummar jag har för det.

31 maj

Nu har det åter blivit varmt och skönt ute och hästarna är släppta på bete. Ponnysarna har snart betat i en månad medans Lasse har fått stå inne som sällskap till den nya ponnyn.

Lasse har semester då Malena inte hinner med alla hästarna då skolan tar mycket tid. Fanny tar ut sina sista dagar som obekymrad gymnasist innan det hårda livet efter gymnasiet slår emot henne, genom att festa och vara med kompisar. David spelar rätt mycket tillsammans med DAVE just nu och de verkar som de tycker att det är rätt kul. För inte så länge sedan gjorde de ett akustiskt uppträdande som blev mycket uppskattat. I går kväll spelade de på studentkårens fest.

22 maj

Idag var det Davids tur att gå på bal. Han och flickvännen, Rebecca, gick tillsammans efter att David övertalats av Rebeccas mamma som dessutom betalade för honom. Då kunde han inte neka längre. I samma vagn som Fanny hade åkte de till balen. Regnet hängde tugnt över dem men himlen höll tätt. En trevlig kväll som blev en sen natt innan de kom hem. Roade mig med att leta efter bilder från Malenas bal också. Dessa kommer också att ligga ute på hemsidan.

18 maj

I helgen tävlade Monita och Montró på Solvalla. De kom hem med tre andraplatser och ett nytt imponerade rekord för Montró. Montró sänkte sitt rekord under dagen med 8,7 sekunder. Plötsligt fick folk upp ögonen för henne och trots att hon inte vann finalen var det många som kom fram till oss och var mycket imponerade av henne. Dels för att hon endast var 4 år och sprang så fort (tredje snabbaste stoet i år hittills. Fjärde snabbaste totalt), dels att hon sprang så fint. Vi är naturligtvis jätteglada och stolta över vår uppfödning och det är jätteroligt att folk har fått upp ögonen för henne.

Monita gick jättebra i sitt lopp och även om hon missade segern och en tid under 1.50 pga galopperna så var Malena jättenöjd. Monita blev lite trött på slutet vilket gjorde att hon galopperade. Vi funderade lite på varför hon blev det (hon borde inte bli det med tanke på den grundträning hon haft i vinter) men insåg då vi tittade på kort från loppet att hon är betydligt rundare om magen än vad hon brukar vara. Hon är naturligtvis inte van att vara rund då hon normalt är väldigt slimmad. Men eftersom hon ska betäckas i år har vi jobbat hårt med att få upp hennes hull till normalhull vilket lett till detta. Men så är det. Man kan inte få allt. Vi får se hur vi gör framöver.

Snart är det dags för Trojka att kumma upp till Eskilstuna och då får vi se hur Monita tar emot honom. Man får hoppas på det bästa.

En ny häst har kommit till stallet. Det är en kollegas dotters häst. Ett sto, D-ponny och fux. Hon är till försäljning så vi får se hur länge hon stannar.

Igår var det Fannys tur att gå på bal på Sundbyholms slott. Morgonen började med sol men under dagen mörknade det på. Men regnet kom inte förrän alla balparen hade gått in på slottet.

Både Fanny och Amanda såg ut som tagna ur en Barbara Cartland-roman och hästarna var på sitt allra bästa humör. Selarna hade förbättras och humöret var på topp. Redan kl. 23 kom de åter hem igen enbart för att fötterna värkte. De hade haft det jätteroligt. Sen var det efterfest hemma hos Nogerius. Mamma och pappa fick lämna huset men storebror, David, och storesyster, Malena, höll noggrann koll på att Fanny och hennes kompisar skötte sig.

3 maj

Idag var Ann,Malena, Monita och Montró till Västerås för att göra reklam för Gotlandsrusset på Vallby Friluftsmuseum i Västerås. Det började med en liten uppvisning där Malena red en tandemuppvisning på Monita med Montró som förlöpare. Därefter fick Montró pröva på att gå barnridning. Det gick jättebra förrutom att Montró i början ville att mamma Monita skulle gå framför och visa vägen. Efter ett tag gick hon utan mamma. Monita däremot gick inte alls med några barn. Hon tror alltid det är galopptävling på gång om någon leder henne med ryttare på ryggen så hon stod mest och tittade på när de andra gick. Även Bea och Elin var där med Silverboy och Monique.

 

1 maj

Idag var det premiär för Monita och Montró att gå som par med den vagn som vi har renoverat. Det har varit ett intensivt men roligt jobb och när hästarna var förspända och vagnen började rulla bort från gårdsplanen var det värt all möda. Allt gick jättebra och allt var så vackert.

I morgon ska vi gå runt och titta igenom sommarhagarna och maska hästarna för nu är det dags för sommarbete för de flesta. Mille och Primona för väl vänta lite tills de andra hunnit beta av det mesta så de inte behöver rulla fram i sommar.

Idag åkte också Starlight från Ströms. Hon har varit där i nästan 3 år och kommer nu att få gå som ridskolehäst i Baståsen, i närheten av Västerås. Vi önskar henne lycka till som ridskoleponny. Hon är väldigt snäll och rar så det borde gå bra.

 

27 april

Lasse startade på Färjestad idag men blev tyvärr första oplacerade trots ett bra lopp med ytterligare en rekordsänkning. Synd då han var riktigt duktig. Idag var det dessutom riktigt vårvarmt ute. Då kom jag på Flisan med att stå och plaska i vattentunnan. Det är alltså därför den alltid är tom.

 

26 april

Så var årets först start avklarad för Monita. Hon kom tvåa i ett montélopp med Fanny. Malena är nöjd med både placering och Fannys ritt men lite besviken på Monita som dels inte ville ta i ,dels hennes galopper. Letar nu travlopp till henne och hoppas att hon där kan visa vilken otroligt duktig och snabb ponny hon är. Hon är i en fantastisk form nu och har väl inte mått så här bra på många år.

Lovisas häst Jarita vann sitt första lopp och Mad Max vann också för första gången. Malena var så stolt.

I morgon startar Lasse på Färjestad i monté igen. Vi håller tummarna för honom och hoppas att han ska sätta pricken över i denna gång. Han är sååååå värd en seger. Men det blir nog svårt då det är en storfavorit som står på volten bakom honom. Men man ska inte ge sig förrän loppet är ridet. Och med lite tur kan han nog komma bland de tre. Vi hållar alla tummar vi kan för honom i morgon.

21 april 2009

Det har inte hänt så mycket på senaste tiden. Vi har varit nere på banan med Montró och Flisan. Tró fick springa lite tempo och sprang väl fort men galopperar alldeles för ofta för att hon ska få starta. Påminner mycket om sin mor,Monita, i samma ålder. Vill lite för mycket. Flisan, som var på banan för första gången, uppförde sig som förväntat och önskat. Jätteduktig. Alla andra tränar på bra och på söndag skall Fanny rida monté på Monita. Monitas form är det inget fel på däremot är hon oerhört pigg just nu så Fannys problem kommer inte att vara att få Monita att springa utan mer att hålla upp henne tillräckligt för att hon ska kunna hålla sig i trav hela loppet. Men Fanny är duktig och vi tror hon ska klara av det bra.

Lasse kommer att starta i monté på måndag med Malena. Denna gång blir det på Färjestad. Han kommer nog inte att vinna den här gången heller (om inte favoriten gör bort sig) men en placering bland de tre vore inte omöjligt. Malena körde intervaller med honom förra veckan och han verkar inte kunna bli trött längre. Han blir bara piggare och piggare för varje intervall trots att hon körde 8(!) st. Ja vi får väl se och hålla tummarna.

1 april 2009

I lördags var Montró och Jarita med på EPS träningstävling. Båda gick ut i monté för att se hur de skulle klara av det. Båda "tjejerna" var jätteduktiga och sprang jättefint. Montró reds av Malena och Jarre naturligtvis av Lovisa. De sprang på lugnt och fint och Jarre sprang t.o.m. lika fort som sitt travrekord. Det är helt klart att Jarre gillar monté mycket bättre än trav framför sulky.

I tisdags var det åter dags för Malena och Montró att trava ett drygt var på banan. Det var dags för kval då Montró drog på sig 3 diskningar förra året. Kvalet gick utmärkt och trots ett litet skutt med bakbenen i första kurvan så travade hon klockrent för övrigt. Hon har lätt för att bli för ivrig så Malena fick efter staren ta ner henne lite i tempo då Tro försökte hänga med Monique. Monique sprang på 2.04,9 och det var 3 sekunder under hennes rekord. Så det hade varit helt onödigt för Tro att springa så fort. Tro kvalade på 2.10,3 och det är över 3,5 s snabbare än hennes rekord. Hon ska nu skos om och om traven stämmer lika bra i fortsättningen och hon inte förivrar sig så ska det bli riktigt roligt att se hur hon utvecklas. Det är ju inte egentligen förrän i år som hon har börjat träna. Förra året kördes hon mest för att bli en bra och lydig körponny.

Här om dagen fick vi också ett telefonsamtal från Madickens nya ägare. De hade varit på galopp och Madicken hade vunnit överlägset och har därmed kvalat in till galopp-SM för shettisar. Hon är imponerande duktig och Lilla Hannah, som äger och rider henne, är minst lika duktig. I helgen ska de starta på Gotland i ett travlopp. Hannah sitter i sulkyn och det ska bli spännande och se hur det går för dem.

23 mars 2009

Nu har Lasse tävlat inte mindre än två gånger på en vecka. Först, i måndags var han och tävlade på Färjestad. Ett 2140 lopp med voltstart. Inte alltför tokigt lopp men banan var riktigt kladdig. Inte Lasses favoritbana direkt. Men han lyckades ändå komma 6:a och han höll samma tempo loppet igenom så Malena var nöjd med honom. Sen startade han på Örebro i söndags. Då var det ett kortlopp med autostart. 1609 m med autostart och spår 15 var precis det sämsta man kan tänka sig för Lasse, men han överraskade oss stort. Malena lyckades tråckla honom genom hela fältet. Lasse slingrade sig, genom fältet, som en orm och kunde t.o.m. spurta ifatt hästarna framför sig litegranna på upploppet. Ett snyggt nytt montérekord på distansen och en 5:e plats, en hårsmån från 4:e och med karriärens tredje snabbaste tid gjorde att vi lämnade Örebro mycket glada. Han var knappt trött efter att han kom i mål och endera dagen har han turen på sin sida och då kommer han vinna. Det ligger liksom i luften.

Nu får han en välförtjänt vila, en tag framöver, innan vi börjar leta nya lopp till Lasse.

 

7 mars 2009

Det var ett tag sedan vi uppdaterade här men följande har hänt.

Den 21 mars åkte Lilla Hia till Tierp för att hos sin nya fodervärd gör ett försök på tävlingsbanorna som ponnytravare. Anlagen för framgångar finns, men så gäller det också att plocka fram dessa vid rätt tidpunkt. Vi håller tummarna för Hia och önskar hans lilla kusk, Fanny, lycka till.

I torsdags red Fanny sitt tredja provlopp på Lasse. En fenomenal avslutning efter ett riktigt långsamt sista varv. Nu måste ju inte provloppen gå så fort, och ska heller inte göra det, men vi brukar också se provloppen som ett tillfälle för träning. Speciellt speedträning eftersom man får rida fort de sista 700 metrarna. Detta brukar medföra att Lasse alltid vinner dessa provlopp. Det stärker hans psyke enormt och denna gång var inget undantag. Men då han gått i mål tog han bettet och gasade ytterligare ett halvvarv. När han sen klev av banan var han varken flåsig eller svettig. Trots detta gick sista varvet på 1.16 samt de sista 200 på 1.10. Så fort har han aldrig sprungit och vi var naturligtvis jättenöjda med honom.

Förra söndagen tömkörde vi Flisan för första gången och det gick över förväntan. Efter att hon blivit insläppt i hagen rullade hon sig ordentligt (som de "äldre" hästarna gör efter träning), skakade på sig, gick fram till kompisen Tró och verkade berätta vad hon nyss hade gjort. Hon såg riktigt mallig ut.

I går jagade vi Montró över hela byggden och kl. 01.00 hittade vi henne i Kullersta. Hon hade rymt ur hagen vid 21-tiden, sprungit till stallet där mamma Monita står. Men då mamma var installad för natten, fortsatte Tró att springa en av träningsrundorna på c:a två mil. Hon var fortfarande svettig då vi hämtade henne. Då hade vi under vatten varit i kontakt med polisen som tipsade om var hon var. Man blir tokig på denna rymmare.

Idag har därför Montró blivit klippt men efter halva hästen lá maskinen av så just nu ser hon gräslig ut. Få se om vi kan fortsätta i morgon annars måste skären in på slipning igen.

18 februari 2009

Ja, så var årets första start avklarad. Med bravur. Det var Lasse som startade med Malena i ett montélopp på Sundbyholm igår. Vilken häst! Han kom fyra denna gång men det gav definitivt mersmak. Vilken tränarseger detta var för Malena. Han var knappt trött i mål och att han inte vann berodde mer på att han inte är så speedig som de andra än något annat. Ett lopp med lite bättre fart i början gör honom nog mer farlig. Han var inte alls långt ifrån en tredjeplats vilket , om han hade tagit den, hade gjort några enstaka spelare riktigt rika. Han gav bra tillbaka då han hade väldigt! höga odds. rackarns så nära. Men ändå, alla är jättenöjda med honom.

Idag har vi varit ute med Flisan på släp efter Mille. Mellan stallet och hem fick hon följa med denna gång och hon tycker det är så roligt att hon bara måste bralla. Går inte att låta bli. Efter det är hon hur lugn och fin som helst. Då vi kom hem efter rundan fick hon pröva att gå med tömmar och någon bakom sig. Det gick bra eftersom vi inte tömkörde henne på riktigt utan mer att Fanny ledde hene och Ann gick bakom och höll i tömmarna. Dessutom hann vi träna lite skrämselträning. Flisen fick en röd fleecefilt över ansiktet. Inte heller det var skrämmande. Känns skönt inför framtiden. Förresten, bilar verkar inte heller vara så farliga längre tycker Flisan. Vi passerades av ett par stycken idag och hon klippte inte ens med öronen. Kanon!!!

15 februari 2009

Det känns verkligen som vinter nu. Mellan 5 och 10 minusgrader men helt vindstilla. Alla i familjen är ute mycket och idag har t.o.m. David varit ute och tolkat med hästarna. Det händer kanske en gång om året men han tycker det är lika roligt varje gång, så man undrar varför han inte gör det oftare. Idag var det t.o.m. han som bad Malena om att få vara med och tolka.

Fanny och Erik var också ute och rid idag. Erik rider inte så ofta men sånna här vakra dagar kan inte ens han motstå en liten ridtur.

I går red Malena för instruktör igen på Lasse. Denna gång fick de trava en hel del och hon lyckades få honom lugn och bara rida honom med tankens kraft. Både att få honom att skritta från halt, till att övergå till trav och därefter sakta ner. Hon var jätteglad efter ridpasset. Så när vi kom hem skulle detta även testas på Montró och för att undvika att frestas att ta tag i tyglarna, reds Montró barbacka och enbart i grimma. Först hade hon grimskaftet runt Tro´s hals men efter bara en kort stund plockade vi bort även det. Det är helt otroligt hur bra det gick. Tró blev trött men inte för att det var så jobbigt fysiskt utan mer för att hon hela tiden var tvungen att själv tänka efter vad Malena ville att hon skulle göra. De skrittade, travade, svängde och gjorde halt. De t.o.m. galopperade en liten bit under turen. Halva turen (i början) gick inne på upplogade vägar i skogen men den andra halvan gick på lite mindre vägar. Hela turen blev 4,5 km lång. Häftigt att se hur denna lilla ponny på endast 4 år, trampa under sig, söka sig nedåt och böja lite lätt på halsen och gå i perfekt form. Inga tyglar eller skänklar utan bara säte och röst. Dessutom att se hur lydig hon är, gör att man inte kan annat än vara lyrisk över henne.

 

12 februari 2009

Så har då äntligen Malena vågat sig upp på Montró. Det var inte ens en stor grej för Tró, förmodligen mycket större för Malena. Det var ju första gången hon red sin "lilla bebis". Att Tró hunnit bli 4 år verkar Malena ha missat helt. I vilket fall är hon nu riden av Malena ett flertal gånger och hon verkar inte tycka det är varken jobbigt eller konstigt. Senast var de ute på en runda på c:a 8 km. Både Primona och Jarita var med och alla hästarna verkade tycka att det var toppenkul.

I helgen blev hästarna mätta och på söndagen kom Bea ut för då skulle det tolkas efter Monita. Ann var ute och fotade lite och trots att hon inte är någon vidare fotograf så blev det ändå några bilder.

På lördagen var Ann och Malena på Västerbo ponnytravklubbs årsmöte. Vi kom naturligtvis för sent men fick ända vara med om prisutdelningen där Malena blev 3:a i kuskligan. Efteråt var det taccobuffé och ett lotteribord som heter duga. Jag tror att alla vann åtminstone någonting. Vi vann en flska champagne, ett armbandsur och en tavla. Det var en trevlig kväll som fortsatte efter att vi var tvugna att åka hemåt vid halv niotiden.

I går blev Lasse anmäld till ett montélopp här på Sundbyholm. Han hade turen att komma med som sista häst med en poäng tillgodo. Han är i jättefin form så om han nu bara har lust och inte blir påriden (som vanligt) så kommer han bli farlig. Hoppas verkligen att han placerar sig bra då det lopp vi siktar in oss på kommer säkert kräva betydligt bättre poäng än han har nu. Det är bara att hålla tummarna och hoppas.

Till helgen kommer Hia att åka till sin nya fodervärd i Tierp. Det ska bli spännande att se vad de kan göra tillsammans.

Fanny och Flisan går fortfarande på promenader men nu vill Flisan ut på en runda på släp verkar det som. Varje gång de är ute på en promenad så är hon så uppspelt att hon hoppar fram och studsar som en känguru. Vi ska jobba lite extra med henne under sportlovet som börjar nästa vecka.

28 januari 2009

Nu är det i alla fall klart att Trojka Viking kommer hit. Efter lite telefonturer fick vi tillslut veta att Trojka kommer till oss i juni. Vi blev jätteglada då vi så gärna skulle vilja ha en till fölis efter honom. Han börjar ju bli lite till åren så det är bäst att passa på. Speciellt viktigt känns det nu när Fridhems Jonatan har lämnat avelsverksamheten. Alla som missat honom de senaste åren borde rimligtvis inte göra om samma misstag med Trojka. Han är en minst lika god förvärvare som sin far så man får hoppas på att han får fler ston i sommar. Det är han verkligen värd. Fast ska vi vara egosístiska vill vi ju att han allra helst får en fin fölis med Monita.

Lilla Hia har nu fått skor på sig. Tyvärr blev det bara fram då vi inte hittade några mindre skor. Det är ett elände att hitta skor till ponnysar och ännu värre till små ponnysar. Tyvärr är det bara asfaltsvägarna som är isfria så vi får köra honom ganska lugnt just nu.

Flisan har fått följa med på en runda igen men den här gången gjorde det ont i fötterna så vi fick ta en kortare runda än det var tänkt från början. Annnars tycker hon det är jätteroligt att få lämna hagen, precis som de stora tjejerna. Träns och sele är inga problem alls att ha på henne, bara man mutar henne lite med godis då bettet ska in i munnen.

I tisdags förra veckan fyllde David 21 år. Ruggit fort tiden går. Det är snart två år sedan han gick ut gymnasiet. Vad han ska göra till hösten får vi väl se men just nu ska han i alla fall tenta av kemi A.

 

18 januari 2009

Nu har träningen kommit igång ordentligt för hästarna. Förra söndagen var Malena och Lasse på Gunnarskäl och fick en lektion i centrerad ridning. Dessutom fick han igår gå ett ganska hårt banjobb då det just nu är ont om montélopp för Lasse. Malena red honom på fulldistans på strax under 1.19,5 vilket är snabbare än han gick i senaste travloppet. Han gick på 1.20 första 1000m och strax under 1.19 sista varvet. Banan var urusel. Så lös att t.o.m. Lasse (som är så travsäker i monté) blev rullig. Hur de andra hästarna gick på banan var lika skrämmande. Har nog alldrig sett så många galopperande och orenttravande hästar på så kort tid. Vi var där i knappt en timme och det såg hur illa ut som helst. Jag är övertygad att även dessa hästar springer både snyggt och bra annars. Därför Malena jättenöjd med Lasse som förmodligen får gå ett licenslopp med Fanny på torsdag.

Hia har både ridits, körts och gått på släp denna vecka. Att gå på släp är nog det tråkigaste Hia vet men ibland kan det faktiskt vara bra också. Det håller i och för sig inte Hia med om.

Men någon som tycker det är jättekul är Flisan. Hon var ute idag och det gick alldeles för långsamt tyckte hon. Hon drog i grimskaftet och ville fram till Mille som drog vagnen som båda Ann och Malena satt i.

Övriga hästar, Montró, Monita och Primona pinnade på bra som vanligt. I helgen har Malena hjälpt Fanny med Primona då Erik och hon har varit på en minisemester i London i 4 dagar. Primona var otroligt travsäker och snabb idag då hon fick gasa lite på en grusväg under träningsturen. Monita var en bra sparringpartner och båda hästarna såg nöjda ut efter träningen. Primona, som är oklippt, var rätt svettig då vi kom tillbaka medans Monita, som är täckesklippt, bara var lite varm. Det är otroligt vad mycket det gör ifall hästen är klippt eller inte. FAnny måste nog klippa Primsan också snart för att det inte ska bli för jobbigt för henne. Primsan börjar nu också bli lite smalare så nu håller vi tummarna för att vi kan hålla henne smal, pigg och fräsch, frisk och glad, att vi hittar det perfekta loppet för henne. Då vet jag att tvåminutersgränsen kommer att sprängas rejält. Hon har tiderna i kroppen.

7 Januari 2009

Så har det blivit nytt år igen och strax efter nyår blev det riktigt kallt. Det kom snö och plötsligt var det roligt att det var vinter. Gillar annars inte kylan men efter allt slaskande under hösten kändes kyla både välkommen och uppfriskande. Tjejerna vill ha mer snö så de kan tolka efter hästarna men är ändå nöjda med det lilla som kommit.

Montró har börjat ridas in och även lilla Flisan har fått börja arbeta så smått. För hennes del handlar det mer om att vänja sig vid olika saker men sådant kan man aldrig börja för tidigt. I vilket fall sköter sig båda ponnytjejerna sig utmärkt och vi är väldigt nöjda med deras framsteg.

Hia kommer ev. att lånas ut snart så just nu kör vi honom lite extra så att han ska sköta sig riktigt bra om någon skulle komma och titta på honom.

Skolorna har börjat igen och det blir svårare med tid för tjejerna igen men långsamt blir dagarna längre och längre och snart nog är våren här igen.

Stuteri Tusen