Uppfödning av Gotlandsruss

Senaste nytt

1

2

2015/09/07

Panter är såld

Panter kommer att stanna på Gotland då Gerty Johnsson. Hon kommer att ta över ägandet och vi har därmed blivit av med vår avelshingst. Sorgligt på ett sätt men samtidigt bra då han på en enda sommar på Gotland fått fler ston att betäcka än han fick under de 6 år vi har ägt honom.

Vi önskar Panter och hans nya ägare all lycka till

 

Tusens Monmyra M utlånad

Under Kriterien kommer Monmyra att flytta söderut. Hon kommer att få tävla i ponnytrav hos en ponnykusk vid namn Amanda Frick. Där ska hon vara i ett år till en början och om allt går bra så stannar hon där tills tävlingssäsongen som 5 - åring är slut.

Vi önskar även Amanda lycka till tillsammans med vår fina Monmyra.

 

3

 

.

 

 

 

 

2010

 

 

 

26 december

Det var ett tag sedan vi skrev men det händer väl inte sådär jättemycket just nu.

I vilket fall har Montró varit med om sina två första hopptävlingar. Första gången blev det 50 cm och gången

därpå blev det 60 cm. Båda gångerna hoppade hon felfritt och mycket enkelt. Det inger hopp inför framtiden.

Thilda får väl hoppa henne i avd. B (unghästklassen) och sen får vi börja leta hoppryttare igen. För Montró kan

mycket väl bli lika duktig som sin mor i hoppning. Hon hoppar jättefint. Film

Dagen före lucia var både Monita och Montró med på Torshälla-Nybys luciashow. Först visade de upp monté

med Sara och Thilda på ryggen. Sen var det dags för Monita att selas på och spännas för flakvagnen. Hon fick

nämligen dra in alla små tärnor på vagnen in i ridhuset. Det blev lite tungt i ridhusspånet då alla satt på vagnen.

Det vart närmare 500 kg för Monita att dra. Men hon bet ihop och tog i för allt vad tygen höll. Duktiga Totta.

I morgon flyttar Jarre tillbaka till lösdriften och öviga byter stall. Hoppas det går bättre där.

4 december

Så har Thilda och Monita gjort sin allra först och sista start i en officiell hopptävling. Först gick de ut i Lätt D

som Monita bara skulle ha som uppvärmning till nästa klass. Trots att de travade runt, gick det så fort att de

resulterade i en Blå-Gul rosett. Monita var dessutom den absolut lurvigaste av alla ponysarna på den tävlingen.

Efter en kort paus var det dags för nästa klass som var Lätt C. Men redan på andra hindret vägrade Monita och

på tredje var de uteslutna. Tyvärr tror vi att det var hennes kotor som spökade. Höjden var det inga problem

med men har man ont ska man inte hoppa.

Nu ska Thilda tränas upp i monté så hon kan tävla Monita och de andra i monté nästa år. Lyckas vi med det

kommer hon att ha en ponny i varje montéklass att tävla. Kul!!

Linn och Stina har flyttat sina hästar från oss då det blev alldeles för dyrt och nu funderar vi på att också söka

upp ett annat stall till våra hästar då det inte längre fungerar i stallet. Vi får se var vi hamnar.

Idag har Montró och Monita varit på en blåbärshoppning på Nyby-Torshälla. Montró, som gjorde detta för första

gången i sitt liv, var jätteduktig och gick nolla och då hon fick rosett och applåder växte hon minst en decimeter.

Monita ville inte hoppa alls och då planen var att hoppa 70 cm gav de upp direkt. Hon provade några skutt på

60 cm men då hon inte ens ville hoppa de, så slapp hon. Det är verkligen synd att hon har så ont för hon älskar

verkligen att hoppa. Nu får vi ge henne en ordentlig behandling och sen är det total vila som gäller. Vi får

verkligen hoppas att hon återhämtar sig så att hon kan få avsluta sin ponnytravkarriär på ett riktigt bra sätt.

Erica har nu endast en provstart kvar innan hon kan hämta ut sin licens.

Och idag blev Malena godkänd Travinstruktör.

 

13 november

I morgon är det Fars Dag så därför tar vi en liten tripp redan idag för att uppvakta morfar. Lite fika och snack innan vi åker hem igen för att förbereda till helgens hoppträning. För nu är nämligen Monita och Thilda anmälda till en riktig hopptävling i Södertälje. De ska först hoppa en lätt D clear round som uppvärmning för att sedan gå in på Lätt C, 70 cm med omhoppning om det blir felfritt i grundomgången. Höjden kommer inte vara något problem vaken för Monita eller Thilda. Det är bara det att det ibland kan gå litefort så Thilda inte hänger med i svängarna. Men fixar hon det så kan de bli placerade riktigt högt i resultatlistorna. Tanken var att de skulle starta i Lätt B istället för Lätt D men då Lätt B krävde en dyrare ryttarlicens så skippade vi det då detta dessutom blir Thildas sista riktiga hopptävling på Monita då hon tyvärr faller för ålderssträcket efter nyår. Det är jätteirriterande då det tar minst ett år att lära känna och klara av att rida Monita på ettt bra sätt och då russ i allmänhet kräver en lite större och tuffare ryttare så är 13 årsgränsen ett gissel för russ i allmänhet. Men vi har en plan inför nästa år. Eftersom Monita och Thilda fungerar så pass bra ihop ska de få starta i fälttävlan istället under nästa år. En mycket konstig regel de har inom ridsporten; Det är bara hoppningen som har 13 år som åldersgräns, övriga grenar har 14 år. Jag undrar varför då man t.ex. inom fälttävlan både hoppar och rider dressyr samt rider en tuff terrängbana. Ibland på samma dag dessutom. Så varför de har denna gräns just i

hoppning tycker jag verkar väldigt ogenomtänkt.

I torsdags var Malena ute och körde Panter på rakbanan. Under ett av snabbjobben gick hackamoret sönder och

plötsligt satt hon där med ett par tömmar i handen och en ponny som sprang för fulla muggar med endast ett trasigt huvudlag runt halsen. Allt gick bra då hon bara genom att prooa till honom fick honom att sänka farten ända tills han stod helt still. Då hoppade hon av långvagnen och lyckades få tag i en grimma som hon sedan körde hem honom på. Mycket snäll och lydig hingst måste jag säga.

 

8 november

Det var länge sedan hemsidan blev uppdaterad. Och det händer ju varje år då travsäsongen tar slut. Men nu

kommer det hända grejer igen.

Förra helgen var Monita och Thilda iväg och hopptränade lite i Åkerby. Det gick riktigt bra så i söndags åkte de iväg på en liten blåbärshoppning i Ericas stall. Även Erica var med på Ancora och väl på plats blev Malena så sugen

att hoppa att även hon ställde upp på Monita. Alla kom runt och fick varsin rosett. Det de flesta pratade om efter tävlingen, som även innehöll en omhoppning, var hur fort den där lilla B-ponnyn (Monita) kunde ta sig runt banan. Monita är en superduktig hopponny och är både snabb och storhoppande så nu har Malena letat upp en tävling i slutet av november där Monita och Thilda ska få starta. Det kommer att bli Thildas och Monitas både första och sista officiella tävling i hoppning tillsammans.

Men inte nog med det. Nästa år ska Thilda få starta Monita i fälttävlan, för där får man tävla B-ponny t.o.m. det år man fyller 14. Lite dressyr kommer de kanske hinna med också och kanske även Montró kommer ut på lite dressyr nästa år. Hon och Thilda tränar nämligen på måndagar och om allt går bra så blir det lite dressyr för dessa två nästa år.

Annars har hälften av hästarna stallats. De står numera i Ingespjuta. Ett stall som är betydligt större och mycket fräschare. Där står nu Panter, Trollglänta, Ancora, Jenka, Jarita, Rosita och Gemini. Jenka behövde ett miljöombyteoch lite annorlunda träning så Malena fick ta hen honom till sig för träning. Han har redan blivit mycket bättre så om allt blir som det är tänkt så kommer han att starta med Malena i något montélopp framöver. Tyvärr har han rätt dåligt med poäng så det finns en risk att han inte kommer med.

Övriga går på lösdriften och blir både lurviga och tjocka. Det är Mille, Monita, Montró, Fanny och Molle.

13 oktober

I söndags gjorde Monita och Montró årets sista starter. Till Solvalla bar det av och även Panter fick följa med för

att sträcka på sig lite. Han skötte sig utmärkt och Malena kunde inte låta bli att låta honom sträcka på sig lite. Vilken ponny! Det ska bli riktigt spännande att se honom på banorna nästa sommar.

Montró kom 5:a i sitt lopp men hon hade tydligen redan börjat sin vintervila för hon ville inte ta i ett enda steg. Monita däremot sprang underskönt och vann sitt lopp mycket enkelt. Betydligt enklare än det såg ut på filmen då Malena körde loppet på säkerhet då hon märkte att hon var rätt ohotad. Tiden 1.48 är också okej efter en lång säsong.

Sist på dagen var det ett Gubb- och gummlopp där Ann fick köra Montró. Första varvet gick väl inte så fort men

andra knatade hon på lite bättre. Malena klockade dem på 2.05 så det är vi alla nöjda med.

Nu är det dags att stalla de hästar som ska stallas. Tyvärr kom inte torven och den container vi beställ till idag. Dessutom hörde de inte ens av sig vilket vi tycker är dålig stil. Vi får hoppas de kommer i morgon istället för vissa hästar behöver definitivt stallas nu.

 

28 september

Igår avlivades Lasse. Det var jättejobbigt och båda Ann och Malena hade svårt att sova den natten. Kvällen innan hade Malena gjort Lasse tävlingsfin, klippt nacke och öron, borstat och putsat hela hästen och han fick sova inne den natten. På morgonen åkte Malena dit tidigt för att återigen bordta honom och lägga på honom hans fina "skryttäcke". Kl 7 lastade vi honom och han gick snällt in i transporten. Malena stannade hemma och Ann körde ensam den långa, tunga resan till Norberg. Hemvägen var hemsk. Så mycket tårar som föll gjorde säkerligen Ann till en mycket dålig bilförare.

På eftermiddagen åkte Malena till Åby för att hämta hem Panter. De hade ringt kvällen innan och berättat att Panters spermier inte gick att frysa. De tålde inte frysprocessen. Glädjande nog fick vi höra att han var helt fri från sjukdomar och hans sperma höll mycket hög kvalitét. Det känns ju skönt i alla fall. Så nu är han hemma och har nyss bekantat sig med Mille och Gemini.

Samma dag kvalade Malena ett varmblod hon varit skötare på för några år sedan. Han var kanonfin och gick 1.20 i kvalet, helt oriden. Så nu ska han anmälas till montélopp och efter det kommer han att bli mer riden av Malena. Det är Lasses uppfödare som gett henne förtroendet då han tycker att Malena är en duktig ryttare, Jätteroligt.

26 september

Tävlingar på Sundbyholm idag. Monita gick ut först i Km-travloppet. Hon kom iväg bra men fick igen (!) två

tidiga galopper vilket gjorde att Malena insåg att det bara var att försöka ta sig i mål odiskad. Fjärdeplaceringen

var ändå säkrad och de framför var det bara dumt att jaga då det då hade kunnat leda till en diskning. Så hon

kom i mål som fyra och odiskad. Sen var det Montrós tur. Där gjorde Malena tyvärr en av sina sämsta starter

och kom iväg nästen 15 m för sent. Dock lyckades hon snabbt ta innerspåret och efter att Tycho fick galopp kom

hon snart upp i ledningen. Hon lyckades behålla innerspåret loppet igenom och kom trea i mål då hon tyvärr

fick en kort galopp på upploppet. Fast då gick det fort så hon är ursäktad. Montén gick ännu bättre där Montró

höll på att spöa mamma Monita som inte alls gick så fort. Helt klart fixar inte Monita att gå ut i två lopp. Dock

blev Monita och duktiga Julia Pettersson EPS kliubbmästare i år trots att de kom i mål som tvåa. Remington,

som vann, tillhör ju inte klubben. Så facit för dagen blev en andra, två tredje och en fjärdeplacering samt en KM i monté, två KM-tvåor.

Helt okej faktiskt.

23 september

På onsdagen efter femårsmästerskapet ringde de från russavelsföreningen och ville låna Panter. De ville ta sperma från honom för att frysa ner och spara till eftervärlden då hans stam är rätt ovanlig. Jätteroligt tycker vi så dagen därpå åkte Malena till Åby utanför Norrköping med honom. Där har han nu varit sedan dess och eftersom ni inte hört något ännu så verkar det som att allt går bra. Naturligtvis lägtar vi väldigt mycket efter honom.

I fredags startade Monita i Guldstoet på Kalmar. Hon hade spår 1 och var heltaggad. Hon hade gått kanon i värmningen så Malena hade plockat av henne de små boot vi brukar ha på hennes framhovar. Monita var snabbt ut bakom bilen men snabbast var Katla som tog starten och Thyra la sig utanpå Monita. Ganska snabbt fick Monita sin första galopp och så var det kört. Diskad men kom ändå in i mål som 5:a på en tid runt 1.48 med 6! galopper. Tyvärr hade hon slagit upp sig ordentligt på ballarna och blödde rejält efter målgång. Hoppas hon har glömt det till nästa start. Trist att hon diskade sig igen på Guldstoet men tyvärr hade de lagt om banan precis så det anade vi redan innan loppet att det skulle störa Monita. den var alldeles för lös. Men, men. Vi får hoppas att hon kommer igen nästa år då det kommer att bli Monitas sista tävlingsår i trav.

Malena har fått ett nytt stall dit Malena flyttar med Panter och Trollglänta tillsammans med Ancora och Erica. Även Lovisa med Jarita samt Stina och Linn flyttar dit med Titti och Gemini. Molle får går kvar hos oss i lösdriften tillsammans med Monita, Montró, Fanny och Mille. Lasse däremot kommer att vandra vidare till de evigt gröna ängarna nästa vecka. Ett hårt och jobbigt beslut men tyvärr ofrånkomligt då han är riktigt dålig i sina ben. Han blir t.o.m. halt av att gå i hagen.

11 september

5 årsmästerskapet på Färjastad idag. Montró diskad men kan man få vara nöjd ändå? Ja. det tycker jag. Visserligen är det alltid trist när hästarna blir diskade då de gör bra lopp men den här gången var det helt okej. Montró diskades som 5:a och hade fått en tid på 1.55 om hon kommit i mål. Det hade varit synd om hon fått de pengarna och den tiden inför kommande lopp då det endast gav en 5:e plats. I vilket fall gav hon ett bra formbesked så nu får vi hoppas på att hon kommer igen vid nästa start. Hon är sååå värd det.

10 september

Igår var det monté-SM på Gävle. Vår duktiga Monita gjorde allt rätt precis som Julia som red henne. Som vanligt var hon snabb ut i starten och in i första kurvan låg hon strax bakom Gumino. Den placeringen höll hon loppet igenom. Malena var överlycklig och tiden Monita fick blev 1.47,5! Endast 4 tiondelar över Zabines gamla montérekord från 2004.

Idag var det också anmälan till Guldstoet. Monita drog spår 1 som väl räknas som ett riktigt bra spår om man är startsnabb. Och hon brukar ju vara bland de först ut efter bilen. Hon verkar ju vara i fin form så det är bara att hoppas att allt flyter på bra. Nu är det ju så att Monita inte trivs så där jättebra på varken Gävle eller Kalmar men om det nu gick så bra på Gävle (som Monita riktigt avskyr) så hoppas man ju på Kalmar som ändå är en bana som är okej för Monita. Tyvärr brukar den vara lite för lös med hårt under, och det är väl inte det optimala för henne. Men, men hon har ju placerat sig där förr så man vet aldrig hur det kommer att gå.

I morgon är det 5 årsmästerskapet på Färjestad för Montró och Malena. Malena åker ensam dit då det bara är det loppet hon kommer att strata i. Fanns tyvärr inga passande proppar till någon annan av våra hästar. Håller tummarna för lilla Tró som har fina tider i kroppen men som tyvärr ofta spänner sig. Vi får hoppas att hon har mognat lite.

Panter körs lite försiktigt men han har verkligen visat både fartresurser och vilja, så det kommer at bli spännande att se honom på tävlingsbanorna nästa år.

Eskilstunas sista tävlingsdag närmar sig med både 6 årschampionat och KM. Där kommer Panter ha ett eget lopp uppkallat efter sig. Han kommer dessutom att få leda defileringen för alla russlopp medans Mille har fått äran att leda shettisarnas lopp.

6 september

Tre dagar kvar till Monté-SM och Monita verkar vara i toppform. I lördags var Malena över till Stall Tilly med Monita och Montró för att Julia skulle få känna lite på Monita. Även Montró fick sig en genomkörare. I början gick det väl sådär men redan efter ett varv hittade Julia sättet att rida Monita. I det andra och sista jobbet hade Julia fått kläm på hur hon skulle rida Monita och då gick det riktgit bra. Även Montró gick riktigt bra framför sulky då hon fick starta 100 m framför Monita. Ett bra formbesked inför 5 årsmästerskapet på lördag. Malena passade även att hälsa på Adde (en kompis från USA-tiden) som numera jobbar i Stall Tilly.

Idag var det också anmälan till 5 årsmästerskapet och Montró fick spår 2. Ett riktigt bra spår men det är många bra hästar med i loppet och det kan bli riktigt jämnt om man bortser från Fantom som är helt överlägsen. Spice Girl ligger bra till för andra platsen medans 3:e platsen kan bli en hård kamp ända in i mål då flera kandidater finns till tredjeplatsen men där de som ligger bäst till har lätt till galopp. Det kan t.o.m. bli en liten skräll där. Vi får vänta och se hur det går för vår ögonsten Montró, men hon har verkligen en bra chans att visa vilken duktig ponny hon är. Bara hon inte spänner sig så ska det nog gå bra.

Även Guldstoet närmar sig. Där vet vi inte ännu startlistan men där kommer det troligen att bli ett riktigt hårt lopp. Monitas 3:e plats för några år sedan känns mer som ett lyckligt undantag, fast man ska väl inte ge upp ännu.

Panter har körts vid ett par tillfällen och jag måste säga att det är en underbar ponny. Så himla snäll och pigg. Inte ens med Fanny på släp efter honom gjorde han något mer än mullrade lite då hon kom. Fantastisk ponny!

Övriga tränar på lite mindre men ändå. Flisan var ute en sväng idag och var pigg och glad. Titti tränar också lite mindre, Gemini vilar och Molle har fått en lätt släng av fång men är nu på bättringsväg. Trollis skrittas flera gånger i veckan, Ancora har börjat sin träning efter sommaruppehållet, Mille körs då och då, Primona ska snart åka här ifrån och Lasse väntar på att Malena ska ta det avgörande beslutet och ringa för att boka tid för honom. Han är verkligen dålig. Trots 3 månaders vila haltar han fortfarande på vänster fram och höger bak. Pigg och glad är han så beslutet känns jättejobbigt även om vi vet att det är rätt.

Idag var Malena i Örebro och montékvalade en av Richards hästar. De var det enda montéekipaget som blev godkända idag. Senare på kvällen startade Richard en annan av sina hästar. Han gav hästen ett snällt lopp då den inte har tävlat på länge. Han låg i rygg på ledaren större delen av loppet och gick inte ut förrän in mot upploppet och där lyckades han pressa fram hästen till en seger. Jätteroligt då förväntningarna inte var så högt ställda. Kul!

 

30 augusti

I går kom han vår efterlängtade hemlighet. Malena och Ann åkte till Nynäshamn för att hämta Panter - en godkänd russhingst från Gotland. Han visade sig vara ännu vackrare än vi vågade hoppas på och så lugn!!! Han gav inte ut ett ljud ifrån sig på hela resan. Inte ens när han släpptes ut i hagen lät han något. Första dagen fick han gå ensam i hagen hemma men idag fick han träffa en del av sina nya kompisar. Inte ens då hördes mer än ett litet muler ifrån honom. Vi som är vana vid Trojkas hingstvrål. Malena var tvungen att titta efter så han verkligen hade kulorna kvar. En underbart vacker och snäll hingst med en man som gör de flesta gröna avund.

Idag gick anmälan ut till Monté-SM. Tyvärr hade Jenny dubbelbokat sig så vi fick snabbt leta efter en annan ryttare. Vi frågade duktiga Julia Pettersson om hon ville rida Monita och det ville hon. Så på lördag får hon provrida Monita och så får vi se om hon kan få lite snurr på henne. Det är bara att hålla tummarna. För övrigt ser startlistan lite ovanlig ut då många av de rutinerade ryttarna inte är med och många av de bästa hästarna startar inte heller. Det kommer att bli ett underligt SM i år.

22 augusti

I fredagskväll kom beslutet från SPTF. Malenas ridförbud på Monita kvarstår men de kommer att tillsätta en

arbetsgrupp som ska omforma reglerna för montéryttare inom 2-3 månader, så att beslut kring detta ska kunna tas på repskapsmötet senare. Så de nya reglerna ska kunna träda i kraft till nästa år. Det kommer bli spännande och se vad de kommer fram till. Det kommer nog vara avgörande för om montén kommer överleva eller inte.

Visst är det trist att hon inte får rida Monita längre då Malena lätt klarar maxvikten men det vi vill se är att regler inte ska vara godtyckliga och tolkas olika över landet men sedan gälla över hela landet. En avstängning i körning är ju tidsbegränsad så där gör det inte så mycket om man dömer lite olika (även om det också skall dömas så lika som möjligt över hela landet). Men ett ridförbud på en häst gäller ju för hela landet, för alltid och det är alltså en enda som kan tycka att någon ser stor ut. Har man otur kan det bli som i Julias fall att jackan gör att man ser stor ut. Då börjar det nästan att bli lite löjligt om man måste ha "rätt" kläder på sig för att få rida. Men om nu arbetsgruppen kommer fram till regler som alla kan följa så blir det i alla fall rättvist. Och det är det viktigaste tycker vi.

I vilket fall hoppas vi att Jenny kan rida på SM. Det kan bli riktigt roligt, då hon verkat ha upptäckt hur Monita ska ridas. Det är ingen lätt häst, hon inte.

Malena har idag fått klartecken om att hon ska få hyra ett annat stall av våra snälla grannar. Stallet är något större men istället får hon fler träningskompisar. 5 hästar är tänkta att gå där till en början med. I vår kommer nog även Monita och Montró få en stallplats beroende på hur vädret blir.

17 augusti

Monita kom tvåa på Solvalla med Jenny. Som vanligt då hon har ny ryttare sprang hon ursakta i början men tillslut förstod Jenny hur Totta skulle ridas. De kom tvåa trots en jättegalopp precis vid upploppets början. De gjorde en jätteupphämtning.

Skolorna börjar snart och Malena har börjat leta efter billiga lägenheter i stan. Jag förstår att det måste kännas jobbigt att bo hemma igen men hon har varit riktigt duktig och stått ut rätt länge ändå. Malena börjar skolan om drygt två veckor så därför har hon tid att jobba lite extra hos Richard L Jansson. Extra klirr i kassan är aldrig fel.

På torsdag kommer SPTF besluta om Malena får rida Monita mer eller inte. Känns rätt uppgivet men man kan väl

ändå inte låta bli att hoppas lite. Just nu försöker vi övertala Jenny att vara ledig från sitt jobb under Monté-SM.

För även om Malena kanske får börja rida Monita igen så kanske vi låter Jenny rida då de gick så bra ihop på Solvalla.

Idag kom också Trollglänta hem igen. Denna gång utan fölis. Det var svårt för både mor och son men han kommer

få tre lekkompisar och förmodligen en adoptivmamma då ett sto utan föl blev väldigt nyfiken på honom. Han är fortfarande lite tunn och sen om man jämför med de andra fölen.

9 augusti

I går red Malena Monita i ett montélopp på Romme som kanske kommer att bli hennes sista tillsammans med Monita.

Efter loppet fick Malena nämligen ridförbud. Av samma tokiga ekipagkontrollant som bråkade förra året på Lindesberg.

Gissa om hon känner sig förföljd av denna människa. Monita sprang bra i loppet men fick tyvärr två jättegalopper vilket gjorde att hennes tid blev hyfsad men inte bra.

Tiden 1.55,7 borde vara tillräcklig för att hon ska få starta i Monté-SM. Frågan är nu hur det kommer att bli med det.

På lördag kommer Monita att gå ut i monté igen men den här gången ett autolopp och då Malena har fått ridförbud på henne så har vi satt upp Jenny Brunzell. Trots att hon är en duktig ryttare tror vi att det kommer bli svårt för henne att få fart på Monita. Fixar hon det kommer hon få rida Monita i Monté-SM om hon vill.

Vi har också lämnat in en protest mot domslutet att Malena inte längre ska få rida Monita. Jag har även pratat med ordförande Arne Florqvist, som kommer att ta upp detta på nästa styrelsemöte. Vi får se hur det går. Vi kan inte mer än hålla tummarna för Malena.

Idag åkte även Hia. Han skall till en ny fodervärd nere i Skåne. Vi önskar han och hans nya fodervärd lycka till.

 

6 augusti

I tisdags red Malena ett montélopp på varmblod på Sundbyholm. Det var en häst som på pappret ser riktigt dålig ut men i tisdags var hon i toppform. Hästen har problem att komma iväg felfritt från start men Malena lyckades två gånger (omstarter naturligtvis) och då loppet släpptes kom hon iväg bra. Hästen hade varit riktigt fin både i värmningen

och provstarterna. Även nu kännes hon jättefin. Så kom n klantig ryttare och trängde sig in framför Malenas häst på en

plats som inte fanns. Det är så himla irriterande då vissa ryttare tror att bara de själva har passerat den andra hästen

så kan de gå in. De glömmer att hästen de rider har en bakdel. Naturligtvis blev det galopp på båda två och här kommer nästa problem i montén. Ingen släpper ut en galopperande häst.. Så Malena fick lov att följa med fältet i galopp och blev därför diskad för lång galopp. Tillslut kom hon ur fältet. Längst bak lät hon hästen fullfölja loppet och trots att hon höll emot sin häst hårt så kom de ifatt fältet och höll nästan på att komma in i klungan på upploppet. Hästen var kanonbra och Malena kommer, tack vare sin ryttarinsats, få rida hästen igen. Hon kan ju inte ha otur jämt. Flera av de rutinerade ryttarna hade sett incidenten och kom fram och pratade med Malena om det. Så himla trist.

Och ryttaren fick inte ens prata med domarna efter loppet. Någon typ av bestrafning hade lätt suttit på sin plats. Grrr!! :(

Under de sista veckorna har vi fått hit fler russ på bete. Det är Linn och Stina som för varje vecka lämnar ytterligare en av sina russ, här på bete. Tre stycken är det och den sista kommer väl i helgen. Jätteroligt tycker vi då Malena får fler träningskompisar. Kommer lägga in bilder på dem snart.

1 augusti

Idag gick det bättre för båda hästarna. Flisan sprang visserligen och gnäggade hela loppet på alla andra hästar och

krånglade en del i starten men hon är fortfarande rätt omogen så det får vi väll ta och jobba vidare med men annars

sprang hon hela loppet i alla fall. På nytt rekord utan galopp. Det är bra.

Sedan var Montró med i 5 årsbaggen och den här gången gick allt bra. Det känns så skönt för hon är så himla duktig

men har liksom inte fått till det riktigt i år. Nytt rekord även för henne. Sist på dagen gick Montró ut även i ett montélopp

där hon kom tvåa på en bra tid knappt slagen av Ängman. Lite otur har hon allt ändå som alltid får möta någon som är

bättre fastän hon gör alltid bra montélopp med Malena. Snart måste väl segern komma för henne i monté. Nu återstår det bara för Malena att packa sig hemåt och då väntar en veckas jobb hos Richard L Jansson. Pengar behövs alltid.

30 juli

Malena fyller 24 år idag. Och idag startade hon med sina ponnysar på Gotland för första gången. Det gick väl sådär. Montró blev 3:a på 2.00,5 men då hon hela tiden går och spänner sig då hon har hästar runt omkring sig blir det svårt att vinna lopp. Dock fixade hon stänket från de andra på ett mycket bra sätt. Så kanske sitter det i hennes huvud fortfarande. Det är bara att fortsätta starta och hoppas på att det släpper. Roligt vore det om det släppte redan på söndag. Men, men... Lilla Flisan har också startat i dag. Hon blev näst sist på 2.42,3 men hon sprang hela loppet och galopperade inte en enda gång. Tänk så det har utvecklats. När Monita startade första gången kom hon 3:a på 2.45. Det finns det inte en chans att göra längre. Vet inte om jag tycker det är bra eller inte, men nog har ponnytravet skärpts till alltid. Färre hästar till start men bättre. Ja, ja. Flisan är bara 3 så hon har tiden för sig. Även hon ska starta igen på söndag. Vi får se om hon vill springa då istället.

Ja, i år verkar det inte alls vara Malenas år. Inte direkt att ponnysarna går dåligt men de går heller inte riktigt bra. Det är synd att Monita inte blev dräktig. Det hade hon behövt då jag tror att en vila från travet skulle ha gjort henne gott. Montró har förmodligen gått ner i tiderna lite för fort i början av sin karriär så hon måste väl hitta sig själv igen innan hon kan börja springa så som hon egentligen kan springa. Denna säsong trodde vi verkligen att hon skulle slå igenom efter den fantasktiskt fina träning som vi hade i vintras. Tyvärr verkar det inte ha blivit så. Hoppas bara att Malena får chansen att visa vilken fin och duktig ponny Montró ändå är, innan hon slutar med ponnytravet. Det är hon så värd, så värd.

28 juli

Så är är äventyret på Jägersro avklarat. Det var en fin dag och vi hade fått möjligheten att övernatta hos familjen Palm. Det var jättetrevligt och spännande att se hur de bor. Väldigt vänliga människor som vi hoppas vi kan få erbjuda sängplats hos oss till under 6 års championatet.

I vilket fall kom vi till Jägers i god tid och Totta var alldeles lagom taggad och värmde bra. I loppet blev hon sedan tyvärr diskad men Malena var ändå rätt nöjd då två av galopperna inte var hennes fel och att hon gick bra mellan galopperna. Fina priser delades sedan ut till alla startande efter loppet och så var det fika. Mycket trevligt. Sen var det en lång, lång väg hem. Vi körde hela natten och kom hem vid 6-tiden och kom i säng vid 7. Mycket trötta allihopa.

26 juli

Efter alla dagar med underbar sol kom så småningom regnet. Och i massor. Tyvärr var det samma dag som Montró

skulle starta på Axevallas Ponnychampionat. Ett lopp som var perfekt för henne men vädergudarna var emot oss då

Montró vägrar springa i lera och regn. Hon blev första oplacerade då hon inte ville ta ett enda steg fortare än joggingfart. I dag fortsätter vi vår resa mot Malmö och Jägersro. Monita ska starta i Hugo Åbergs på tisdag, vilket känns som en ära att få bli inbjuden till. Hon har ingen chans alls att få någon framskjuten placering men med lite tur och ett bra lopp kan hon kanske klämma en peng. Men vi räknar inte med det utan ser resan mer som ett äventyr. Lite långt kanske men då Malena bara har detta och nästa år på sig att tävla med sina ponnysar vill hon vara med på så mycket som det möjligtvis går.

På torsdag åker hon sedan till Gotland med två stycken. Dels Montró som ska vara med i 5 årsbaggen och så Flisan som ska göra sina första två starter i livet. Tyvärr blev det inget försök i 5 årsbaggen pga. för få anmälningar. Lite konstigt tycker jag då det annars har varit ett väldigt populärt lopp. Men folk reser mindre nu för tiden så det kanske är det. Har ännu inte sett startlistorna men man undrar ju vilka som har backat ur så här sent.

Flisan har väl kanske inte tränat så där jättemycket som man skulle ha önskat men om hon är på bra humör så springer hon rätt fort ändå om det skulle behövas. Hon har det ganska lätt för sig då hon sprinnger men hon är lite för rädd för skuggor och sån´t för att man ska vara säker på att hon ska springa för fullt hela vägen. I vilket fall hoppas jag att Malena får en härlig Gotlands vistelse tillsammans med sina kompisar. Hon kommer ju också att fylla år där.

17 juli

Hela veckan har det varit ett strålande varmt väder. Alla människor och djur har mest legat stilla och flämtat. Vår pool

är igång och vattnet håller en temperatur på 27 grader. T.o.m. Filippa kastade sig i poolen några gånger då det blev för varmt för henne. Vi har nu fyllt ett vattenkar till henne med vatten så hon har sin egen pool.

I torsdags hade vi poolparty med familjen Ström. 4 stycken från varje familj var hemma och vi började kvällen med ett

svalkande dopp i poolen och med lite vattenlekar. Därefter grillade vi lite kött och kvällen avslutades med Trivial Pursuit. Något som tillhör traditionen. I fredags var vi på premiering i Julita. Vi var där med Flisan och Totta. Flisan gick tvåa i ringen på 39 p (en snöplig poäng från diplom) och Totta visades för och fick GI. Även Titti och Molle som kommer från samma ställe som Flisan visades. De fick 38 resp 37 p. Malena hjälpte Stina och Linn med visning av deras hästar och även Malena fick beröm för att hon visade hästarna så bra.

12 juli

Äntligen är den här helgen över. Efter en mycket dålig start ordnade det upp sig bättre mot slutet. På lördagsmorgonen var det Mälarruss Drop-In-utställning dit vi tog Montró och Hia. Först ut var Hia som fick 40 p för första gången. "En jättefin liten ponny" hade domaren sagt. Därefter var det Montrós tur och även hon gick vidare till BIR-ringen. Där fick hon stanna kvar tills det bara var tre kvar. De fick då trava lite mer och eftersom hon var lite stel efter fredagens tävlingar så blev det hennes tur att lämna ringen. Men hon fick 41 p vilket var lika många som segraren. Vi var jättenöjda med det resultatet. Man kan ju alltid undra hur det hade gått om hon hade varit mjukare i musklerna. Att hon var lite stel visar ändock på att hon sprang på rätt så bra i travloppet på fredagen. Naturligtvis fick hon massage på kvällen så hon inte skulle vara stel på söndagens travtävlingar.

På lördagskvällen var det grillkväll för alla som ville komma. Det var lekar, tipspromenad, 5-kamp och prisutdelning.

Malena, Linn och Stina skötte det hela jättebra. Söndagens tävlingar började lika illa som fredagens. Jarita var tokhet och galopperade bort sig innan ett varv var avverkat. Därför tog Malena det jättelugnt med Monita i hennes lopp. Hon kom ändå i mål som 2:a efter Lexius som var riktigt bra idag.

Sen var det Hias tur och då Thilda inte mådde så bra fick Kevin köra. Kevin var ute efter dagens 6:e seger och forserade väl Hia lite för mycket så det slutade med en diskning. Han låg då som ohotad tvåa, ett par längder efter segraren. Hia gjorde ett bra lopp.

Sist ut för dagen var Montró. Vi hade fått låna Geminis nosfladder och ansiktshuva. Det gjorde susen. Redan i värmningen märktes en stor skillnad och i loppet var Montró superduktig. Inte en enda galopp, tvåa i mål med den snabbaste tiden, 2.02,2. Nytt montérekord! Klart vi var nöjda. Sista varvet gick under 2 min. Detta sporrar naturligtvis och vi börjar nästan hoppas på att hon ev skulle kunna starta i monte-SM om hon fortsätter utvecklas så här. Det vora naturligtvis helt underbart om det blev så men nu vill vi i första hand se till att Monita kommer dit. Hoppas bara att det lyckas. Hon har inte varit sig riktigt lik i monté i år.

9 juli

Så var den första dagen av dubbeltravet avklarat. Det var en riktigt varm dag och många fina ochjämna lopp blev det. Tyvärr var det inte Malenas dag idag. Först ut var Montró som tog starten efter startbilen men som sen släppte förbi Giganten. Där låg hon bakom ett tag och hon såg lugn och fin ut. Så kom hon lite för långt efter så det började skvätta grus på henne och då kom naturligtvis första galoppen. Den andra galoppen kom direkt efter först då hon inte hann ställa sig mer ett ett par steg. Den tredje fick hon då Tyko körde ut som diskad och då stänkte det igen. Efter diskningen gick hon längst bak i ytterspår och då gick hon kanonfint så Malena var ändå nöjd med Montròs insats idag. Monita däremot kändes slö och ville inte alls i början av loppet. Det är ovanligt så det loppet var väl Malena inte så nöjd med. Mer nöjd var hon med Jarita som sprang riktigt fort i montén men hon var så stark att Malena knappt kunde hålla henne. Diskning där också men Jarre var lite för övertaggan, men hellre det än en slö häst.

Hia gjorde sin första montéstart idag. Han var riktigt duktig i början och lade sig strax bakom Mad Max som snabbt gick upp i ledning. Men så såg han utgången och ville ut där. Men denna lilla ryttare var jätteduktig och bestämd och trots att han bråkade rejält med henne så lyckades de tillslut komma i mål, sist men ändå en 5:e plats och på en tid över minuten långsammare än hans rekord.

Senare på dagen körde Sara sitt allra första lopp. De kom sist de med men nu sprang han ändå på 3.10 vilket är fullt godkänt, speciellt eftersom Sara fått instruktionerna att köra ett godkänt lopp så att hon kunde få sitt debutantdiplom. Så nu är det fixat.

I morgon är det utställning. Med tanke på hur det gått idag och vilken domare som dömer i morgon så har vi inte så stora förhoppningar. Vilka vi ställer ut är ännu inte bestämt men Montró blir det, sen funderar vi på Flisan och/eller Hia. Men det beror på hur det ser ut i morgon.

I morgon är det dessutom grillkväll och Malena bakar tårtor för fulla muggar. Hon har dessutom gjort en musikfrågesport medans Linn och Stina tar hand om grillningen och inköp av varor. Stina har dessutom gjort en tipspromenad. Nu ska vi sova innan allt drar igång igen i morgon bitti.

7 juli

Malenas mobil ringer i ett. Man skulle kunna tro att det är hon som anordnar hela dubbeltravet. Det är anmälningar, deffningar, loppsättning, boxlistor, voltlistor, övernattningar, grillkväll med lekar, fixande av det mesta runt omkring dessutom. Hoppas bara att hon orkar.

Monita, Montró, Jarita och Hia är alla anmälda till dubbeltravet. Malena kör/ rider tre hästar per dag samt hjälper till med Hias starter. Chans till bra placeringar är väl lite varierande. Hia är väl den som har störst chans då det ser riktigt bra ut för honom i minst ett lopp. Vi får väl se. Helt omöjligt ser det väl inte ut för de andra heller. Montró kommer att gå ett autolopp på fredagen. Mest för att träna på autostart. Vi får hoppas hon travar ända in i mål den här gången. Monita vet vi inte riktigt var vi har och Jarita tävlas av Malena för första gången.

Hästarna behöver skos om så vi hoppas att hovslagaren ska hinna ut till oss i morgon.

I morgon skall också programmen tryckas.

På lördag är det utställning och vi får se hur många vi ställer ut. Det blir lätt att man ställer ut för många bara man bor så nära som vi gör. Ja, vi får väl se vilka som kommer dit.

Idag har det varit dessto härligare för Malena och henns medryttare. Malena, Erica, Sara och Thilda tog varsin häst och red iväg med och badade. Även Filippa fick följa med. Åh som de badade. Tro simmade ut en bra bit tilsammans med Hia. Mille stod vid strandkanten och doppade rumpan,(som han brukar) medans Ancora i alla fall gick ner till magen. Där blev det tvärstopp. En som däremot kastade sig i vattnet först av alla och som lämnade vattnet sist av alla, var Filippa. Hon njöt av detta så det syntes lång väg.

2 juli

Snart är det dags för EPS dubbelhelg. Kan inte direkt påstå att jag ser fram emot det. Malena är duktig och kämpar

för att både tävlingar och lördagens aktiviteter ska bli bra. Hon har ett stort lass att dra då många förlitar sig på henne.

Men jag hoppas verkligen att hon orkar med. Det är inte lite som läggs på henne.

Flisan och Totta är anmälda till premieringen i Julita den 16 juli. Flisan ska premieras och Monita ska förhoppningsvis få sitt GI. Hoppas nu på att allt går bra bara.

Malena har snabbkört Montró på banan men det var inge roligt alls. Hon springer tokfort i 2-300 m och sen galopperar

hon. Om och om igen blir det så. Försöker Malena dämpa farten blir Tro tokgrining och travar inte ett enda steg. Att

försöka hålla upp henne eller inte har ingen betydelse. Med eller utan skygglappar, med eller utan dövning. Vi har prövat allt! Snart lägger vi ner och hon få börja gå som rid- och kör ponny istället. Hon verkar alldeles för het för travet just nu. Och det är så himla synd för hon springer så jättefint när hon väl travar. Kan bara säga: Skit!!

Var ute och körde Flisan med Totta på släp idag då Malena fick vila sig lite mellan jobben. Det var en kanonbra tur där

Monita genom att ligga strax utanpå Flisan kunde pressa henne att springa på riktigt bra. Totta gick på släp men då Totta går på slåp är det nästan tvärtom. Hon går inte på släp utan hon mera släpar vagnen i sidled genom att ligga på så hårt att grimskaftet, som sitter fast i sidan på vagnen, drar hela vagnen lite åt sidan. Men idag skötte hon sig exemplariskt. Något som hon faktiskt alltid gör när hon går tillsammans med unghästar. Hon är kanon att ha med sig tillsammans med unghästar. Totta visar hur det ska gå till och är hur cool som helst i alla situationer. Är hon däremot i ett rutinerat sällskap är hon mer vild än tam. Det tyder väl på en viss inteligens hos denna underbara ponny.

Trollis föl har ätit upp sig och vi funderar nu på att lämna tillbaka honom till ägaren redan nu då all matning tar så mycket på våra krafter och han får ju ändå ingen mjölk av henne längre. Dessutom blir hela semestern förstörd av att passa någon annans fölunge. Det känns fel.

Hia är till salu och vi hoppas hitta en köpare till honom under dubbeltravet. Sara och Thilda ska få köra honom i varsitt

lopp så får vi se sen om någon gillar honom tillräckligt för att vilja köpa honom. Det är annars en riktigt bra ponny som

har ett fantastiskt steg och kan med all säkerhet gå riktigt långt.

Och så till vår stora sorg. Last Hood, vår egen lilla Lasse-man, är utdömd. Detta blir hans sista sommar då hal i

vartenda ben. Göran tittade på honom förra helgen och sa att han tycker att Malena ska ta bort honom. Ett hårt och jobbigt beslut men Malena har haft detta på känn en längre period och fick det nu bekräftat. Lasse kommer att få gå i betehagen hela sommaren och i höst när betet tar slut här hemma, får han åka och beta på de evigt gröna ängarna.

16 juni

Nu är det sommarlov för Malena och snart även för Ann. Bebisfölet växer och i morgon ska han få börja äta fölpellets. Han är nu ute lite längre om dagarna och han äter helt själv numera. Jätteskönt, även om det fortfarande är ett väldigt passande. Vi är alla riktigt slutkörda. Det känns som om det är det enda man gör om dagarna. Matar fölis!

I måndags var Montró på Färjestad och tävlade. Hon kom tvåa och det låter ju bra men i detta fall var det en riktig förlust. Malena var INTE glad på Tro när hon körde över mållinjen. Hon bara galopperar. Och vi har inte en aning om varför hon gör det. Suck! Så nu blir det inge mer tävlande denna månad för våra småttisar. Det är verkligen ont om lopp för de lite snabbare hästarna. Såg att Iva Roll hade det ännu värre. Trist! Malena ska däremot tävla i monté på Beas Monique nu på söndag på Solvalla. Även Lovisa och Jarre ska ut i samma lopp. Hoppas verkligen att det går bra för tjejerna.

Har glömt att berätta att Hamres Lilla Hiawata och Primona har kommit till oss på sommarbete. De kom under Elitloppshelgen och har nu hunnit äta upp sig ordentligt. Har funderingar på att träna lite med båda två då de börjar bli lite väl runda.

11 juni

Bebisen växer och vi börjar nu tro på att han ska klara sig. Han har ännu inte lagt på sig så mycket hull men han blir hela tiden starkare och tuffare. Äter mer gör han också. Malena ska försöka komma till Stockholm nästa vecka för att köpa lite mjölkpellets till honom för detta matande i nappflaska dygnet runt tar på allas våra krafter. Nu vet vi också varför Monita inte vill springa i monté. Hon har ont i sina kotor och hon står nu därför under behandling. Tänk att vi missade det förra gången vi undersökte henne och tänk vilken fantastisk kämpe hon är. Naturligtvis har det även gjort

ont att springa framför sulky så att hon galopperade bort segern på Lilla Elitracet är kanske inte så konstigt. Trots att hon hade ont så sprang hon så bra att hon ändå kom trea. Ibland känns det nästan som om hon inte borde kämpa så mycket. Det gör det så svårt att hitta något då hon inte mår bra. Detta är tredje gången som hon är dålig och ändå gör kanonprestationer. Första gången hade hon skadat böjsenan och ändå vann hon ett travlopp samma dag. Andra gången vann hon två montélopp innan vi upptäckte att hon hade ont i sina framkotor och fick behandling. Även denna gång är det kotorna som spökar och ändå springer hon så himla bra. Lilla, rar Totta. Tänk bara om du kunde prata och berätta för oss. Vi är så himla korkade. Så nu blir det ingen start för henne mer denna månad i alla fall. Vi får se hur det blir i Juli. Alla år på travbanan börjar väl sätta sina spår så beslutet att hon ska sluta tävla då Malena blir för gammal känns väldigt rätt.

På måndag kommer Montró att starta i ett 1640 lopp på Färjestad. Det är ett fint lopp med massor med fina ponnytravare. Malena har lättat Tró fram och på träningen verkar det som att det är precis det som hon har behövt. Vi får se hur det går på måndag. Vi håller tummarna hårt, hårt, hårt för denna underbara lilla kämpe. Vore roligt om hon kunde få vinna den här gången. Det är hon så väl värd.

Lilla fölis har varit dålig men nu tror vi att han ska klara sig. Erica fortsätter med sina provlopp. Monté denna gång.

9 juni

Jag säger bara det... Lasse gjorde det igen. Han är en sån himla gó kämpe. Malena gjorde en försiktig start denna gång men vid mål var hon redan uppe i ledning. Lasse och Malena ledde sedan hela loppet i ett jämnt 19,5 tempo. In på upploppet kom de i ledningen men då började bakhästarna komma ifatt. 350m kvar kom favoriten upp och tryckte men Lasse svarade bra och hans korta ben pinnade på som trumpinnar. Dock räckte det inte riktigt till utan han fick ge sig och på de sista 20-40 metrarna kom det förbi ytterligare två hästar vilket gjorde att Lasse blev 4:a. Men det var hårt ända in i mål. 4 hästar inom en längds avstånd och Lasse var bara en nos från tredjeplatsen. Han gjorde verkligen ett kanonlopp. Tiden var väl inte så lysande men sättet han gjorde det på gav mersmak och med tanke på att detta var hans första lopp på över ett år så var det över förväntan. Malena grät av glädje och många kom och gratulerade just för hennes fina ritt och hur fin Lasse såg ut i loppet. Borta är helt den fega lilla krake som Malena fick som licenshäst en gång i tiden. Nu håller vi tummarna för att hans kropp håller för detta. Och än så länge ser det bra ut.

6 juni

Idag, samma dag som Sveriges nationaldag firas och som Sundbyholms ponnytravtävling hölls, fyllde Monita 14 år. Lite extra morötter blev det till henne. Däremot gick inte tävlingen särskillt bra. Monita gjorde precis samma sak som förra montéloppet, tog starten, sprang i 300 m, la på en jättegalopp och joggade sedan resten av loppet. Vi förstår inte vad som är fel. Även Montró gick ut i montéloppet men även hon joggade bara runt på banan. Monita kom 4:a på 1.59,4 och Montró blev 5:a på 2.14. Ja, ja de blev i alla fall inte diskade. Lilla Flisan kvalade idag och hon gjorde det på ett helt godkänt sätt. Trots springspår och att hon fick leda volten skötte hon det hela som om hon inte gjort annat. Då starten gick tog Malena det väldigt lugnt så de blev sist i fältet tillsammans med en annan ponny. Flisan lade sig i ett 2.48-tempo tills hon kom till traktorutgången då hon ville ut från banan. Men Malena fick henne på andra tankar och tillslut kom de i mål på tiden 2.54,9. En hel tiondel under kvalgränsen. Efter tävlingarna släpptes de ut på betet igen.

På tisdag startar Lasse i ett montélopp på Sundbyholm med Malena i sadeln. Vi får hoppas att han går bättre än ponnysarna.

5 juni

Idag var det bröllop i Lista och Monita och Montró fick köra brudparet som visade sig vara två lokala kändisar från Eskilstunas nyårsrevy (gamla vilstarevyn). Andreas och Ann heter brudparet.

 

4 juni

Idag var det bal igen på Sundbyholms slott. Denna gång var det ett par från Rinmangymnasiet som hade bokat paret.

Som vanligt skötte de sig utmärkt och var väldigt populära som fotoobjekt.

 

2 juni

Igår fyllde Montró 5 år. Otroligt vad fort tiden går. Känns inte alls länge sedan vår lilla spindel vinglade omkring i hagen utanför fönstret. Ett annat föl mår inte så bra. Det är Trollgläntas föl som inte får någon mat av sin mamma. I lördagskväll tyckte Malena att han såg lite tunn ut men tänkte att så kanske kallblodsföl ser ut. Sen på Söndagen var det ju Elitloppet så vi var alla borta i Stockholm och på Solvalla under dagen. På kvällen när vi tittade till honom så tyckte vi att han såg så mager ut att vi ringde veterinären. Han lovade att titta till honom under morgondagen.

Men dagen därpå hade han blivit hängig och orkeslös. Då kunde vi inte vänta längre utan vi ringde ägaren till fölet och

informerade om vad vi tänkte göra och frågade vad han själv tyckte. Vi åkte till Odal och köpte mjölkersättning och började tvångsmata honom. Det gick inte särskillt bra så tillslut kom ändå veterinären tidigare än han hade tänkt. "Fölis" fick dropp med både vätska och näring. Fortsatt tvångsmatning hela natten.Dagen därpå åkte vi till Strömsholm med blodprover för analys och det visade sig att han saknade antikroppar. Alltså inhandlades det plasma med antikroppar och senare på dagen fick han även det genom dropp. Sen har vi fortsatt att mata honom var tredje

timme dygnet runt. Både Malena och Ann är helt slut och har just nu stor sömnbrist. Mitt i allt detta är det balkörning på fredag, bröllopskörning på lördag och ponnytravtävlingar på söndag. Man undrar hur man ska orka. Monitas fina prestation i Elitracet har helt kommit i skymundan.

30 maj

Monita kom 3:a i Lilla Elitracet på en riktigt fin tid, hennes näst snabbaste, 1,47,9. Hon gjorde ett riktigt bra lopp trots två rejäla galopper. Duktiga Monita som älskar att springa inför publik. Läs mer om loppet på denna länk.

29 maj

Balkörning för Monita och Montró. Två par från S:t Eskil fick åka med detta vackra par till sin studentbal.

27 maj

Dagarna rullar på i rasande fart. Trollis lilla kille blir allt tuffare och kan nu även gå kortare bitar i grimma. Vi hoppas

kunna släppa Trollis med son på bete snart också. Även de andra stora behöver komma på bete. Thilda och Sara har varit på Caprilli på Nyby-Torshälla med Totta och Tro. Lite lydnadsträning och lite hopp över hinder. För att vara första gången gick det riktigt bra för båda. Tyvärr hade både Totta och Tro glömt bort hur man galopperar men det fixar dom säkert nästa gång.

Under denna vecka har både Thord och mormor fyllt år och sedan har Malena haft fest med klassen hemma hos oss. Det var en riktigt rolig och härlig fest.

Nu ska vi försöka fixa klart de sista hagarna innan månadsskiftet så att de är klara i vilket fall.

På söndagär det Elitloppet och Lilla Elitracet för Malena och Monita. Det blir en tidig morgon för oss alla. Speciellt för Malena och Monita. Hoppas nu att allt går bra och att Malena får en härlig dag på Solvalla och att Monita gör ett kanonlopp. Man kan ju få drömma i alla fall. :)

21 maj

Äntligen fölade Trollglänta. På fredags morgonen strax efter kl halv åtta födde hon ett litet hingstföl. Han såg först ut att vara fux men efter att han hade torkat lite så såg vi att han var brun. Just nu är han alldeles russigt ljusbrun. Malena hopas innerligt att han ska få behålla den ljusa färgen men mer troligt är att han blir mörkbrun då hans pappa, Järvsöviking, är svart.

 

16 maj

Jippi! Monita blev inbjuden till lilla Elitracet på Solvalla som går av stapeln på söndagen under Elitloppshelgen. Vi hoppades så då detta är sista året som Monita och Malena kan vara med. Hela söndagen väntade vi på samtal från SPTS men inte förrän kvart i åtta på kvällen fick vi det efterlängtade samtalet. Hade faktiskt gett upp hoppet om att få en inbjudan och satt och tittade på propparna till Romme för att anmäla ut dit i stället. Nu blir det istället Elitloppet för Monita. Men vi anmälde ändå Montró och Jarita till Romme. Jarita till montéloppet och Montró till 1.57 och sämre-loppet. Tittade till våra små skydslingar i lilla sommarhagen under eftermiddagen. Hade med oss lite hö som de snabbt började mumsa på men så fort vi lämnade dem så sprang de iväg för att beta på det härligt gröna gräset igen. Tror nästan att de äter höet vi har med oss bara för att göra oss glada. Så särskillt sugna på hö är de verkligen inte.

Något litet kallblodsföl har det inte blivit ännu. Vi väntar och hoppas att Trollis fölar snart.

Thord sjösatte båten idag och hann både med att masta på och flytta båten till Sundbyholm. Det är ovanligt att han hinner så mycket samma dag.

 

15 maj

Så var årets andra starter avklarade för både Monita och Montró. Monita i Elitloppskvalet där hon sprang på lugnt och säkert vilket resulterade i en andra plats. Lite tur hade hon men ändå behöver hon inte skämmas över sin prestation.Montró gjorde en kanonfin start på sitt lopp men pga en jättegalopp blev hon inte bättre än 5:a. Men Malena är ändå nöjd med dagens prestationer. Efter tävlingarna släpptes Totta och Tro på lite bete. Det var uppskattat av båda pållarna. Nu håller vi tummarna för att det ska ringa i telefonen i morgon och att det är från Solvalla med en Elitloppsinbjudan. Något föl har ännu inte dykt upp så vi undrar nästan om hon är skendräktig.

10 maj

Nu har Malena varit på Kanarieöarna i en vecka. Här hemma har det varit allt annat än vår. Kallt så in i vassen. Tack och lov har det inte regnat så mycket men kallt är det. Ann har försök att motionera hästarna under veckan som gått och med lite hjälp av Sara, Thilda och Erica så har det gått hyffsat. Fast idag skolkade vi alla. Regn, blåst och kyla lockade inte till så många turer. Erica lyckades dock fånga Lasse så han fick sig åtminstånde en genomkörare.

Trollglänta har ännnu inte fölat men nu har hon i alla fall fyllt juvret så nu börjar det väl att närma sig. Hon är ju beräknad denna vecka.

Idag fick Malena sitt uppfödardiplom där det står att hon är uppfödare av en tvåminutersponny. Ett ärofyllt diplom och med tanke på att hon enbart fött upp ett (!) russ hittills så har ju utdelningen varit hundraprocentig. Vi är så stolta över vår lilla Montró.

Montró ska nu göra sin andra start för säsongen, vilket också hennes mor, Monita, ska göra. Montró går ut i ett grundlagslopp (hennes första tror jag) och står på start. Många fina hästar är med i loppet och vi håller tummarna för att vädret blir bra och att hon sköter sig. Hon har ju lite problem med blöta banor tyvärr.

Monita går ut i Elitloppsracets försök och står hyfsat till. Har hon bara hittat sig själv igen så ska hon kunna vara med och kriga där framme. Men även här är det många fina hästar med. Startnummer 3 gör att förhoppningarna stiger då hon, av någon konstig anledning, alltid gör bra ifrån sig med det startnumret. Vi är taggade och håller tummarna.

Håller tummarna gör vi också för att Malena ska hinna hem i tid till tävlingarna. Hon ska åka hem på onsdag är det tänkt men då askan från vulkanen på Island har rört sig söderut och bl.a. gjort att Spanien stängt sina flygplatser, finns det en risk att hon inte kommer hem i tid. Hoppas verkligen att hon får vara med på denna fina tävling. Tyvärr har vi själva ingen möjlighet att åka upp med hästarna til Valla och låta någon annan köra. Annars hade det ju varit ett alternativ. Men vi får hoppas att det löser sig.

4 maj

Igår åkte Malena på semester till Kanarieöarna tillsammans med Linda, i klassen. Dels ska de sola och bada och annat som man gör på Kanariöarna men de ska också hälsa på Fanny som är där och jobbar tillsammans med sin kompis Amanda. Hoppas verkligen de får det riktigt skönt och roligt så de är pigga och glada då de kommer hem.

Monita har undersökts och även lämnat blodprov. Ingenting har hittats. Ev. kan hon haft en virus i kroppen då vi upptäckte i söndags att de andra ponnysarna snorade lite vitt. Men inget som vi vet. Dock verkar hon nu piggare och under tiden som Malena är på semester får vi andra turas om och träna hennes hästar. Ann körde både Monita och Montró i går och de var riktigt roliga att köra båda två. I morgon kommer Sara och Thilda ut för att rida och på torsdag kommer Erica att rida eller köra Lasse. Träningsintensiteten kommer att bli märkbart mindre för alla hästarna men man får hoppas att det gör dem ännu piggar på tävlingsbanan till nästa start.

På Valborg var Ann och Thord i Uppsala för att se alla studenter och hälsa på sonen, David. Även lite studentspex hanns med, bl.a. forsränningen. En härlig fredag i solsken med picknick i gröngräset.

Idag är det dessutom Umils (Milles) 21 årsdag. Grattis vår rara lilla shettis.

28 april

Så har då Monita gjort sin 1:a start för året. Monté som är lite av en favoritgren för både Monita och Malena. Men denna gång gick det inte alls bra. Monita fick en mycket bra start och drog på ordentligt i 100 m. Sen la hon bara av. Det har aldrig hänt förrut och även om Malena aldrig skulle skylla på sin älskade Monita så verkar det ändå vara något som inte stämmer. Och i går tittade vår veterinär på henne och tog blodprov. Han kunde inte se något varken på hennes kropp, muskler, ben, hjärta lungor eller ögon. Nu får vi vänta på svar från labbet och för säkerhets skull avmaskade vi alla hästarna idag med dubbel dos så även bandmasken skulle stryka med om de hade någon.

Annars var Mad Max dagens stjärna på travet då han först vann sitt travlopp på ett mycket behagligt och övertygande sätt och senare på dagen vann han montéloppet på nytt rekord, 2.57,0. Dessutom spöade han mamma, Madicken, som kom 3:a i montéloppet. Men även hon vann sitt travlopp.

Lite andra roliga nyheter är att det kommit ett kallblod till stallet. Malena och Ericas nya travhäst, Trollglänta. Just nu väntar hon föl men efter fölningen ska hon börja tränas upp igen är det tänkt. Trollglänta är en mycket vacker fux med ljus man och svans. Hon kommer snart få en egen sida också.

I går kvalade Lasse i monté. Han såg lysande ut och sprang på lätta ben på 1.20,7 vilket ger förhoppningar om fina lopp av honom framöver. Vi får hoppas bara att han håller och inte blir dålig. Men att han vill ut och tävla igen råder det ingen tvekan om. Han fullkomligt lyser då han spatserar omkring på travbanan som om han vore den bästa av alla på banan. Och det är bra att han tror det för hans självförtoende var verkligen inte på topp då Malena fick hand om honom. Så hoppas verkligen han njuter av detta nu.

På måndag nästa vecka åker Malena till Kanarieöarna tillsammans med Linda för att sola, bada och hälsa på Fanny. Härligt!

På valborg åker vi upp till Uppsala för att fira Valborg, titta på studenterna och hälsa på David.

22 april

I ett par dagar har dete nu snöat. Temperaturen ligger runt nollan och det känns rätt vintrigt. Idag fick Montró dra maratonvagnen medans Malena red Totta. Båda var superpigga och Malena är inna på att rida Totta med jaktkandaret på söndag. Monita är urstark nu och Malena är orolig att hon inte ska orka hålla upp henne i montén då Totta alltid går utan check i monté. Förhoppningsvis blir det också varmare på söndag och än så länge ser det ut så på väderkartorna.

Bokningarna till balerna börjar strömma in och nu är det fullbokat den 4 juni då Rinman har bal. Övriga skolor har fortfarande chans att boka hästdroskan.

18 april

Kan knappt tro det. I dag har Malena och Montró kommit tvåa i sin allra första start i klassisk körning. Visst det var ingen stor och "riktig" tävling men ändå. Både Monita och Montró var med och fick 104 resp 108 poäng. De var jätteduktiga och Malena fick riktigt blodad tand. Så i höst ska de vara med igen och då ska de verkligen träna vilket de inte alls har gjort till denna gång. Vi får se om Malena vågar sig på att t.o.m. köra par.

Ja, appropå det. Paret har hittills fått två balbokningar och en bröllopskörning klara. Sen är det några som ännu inte har bestämt sig. Vi får se om det blir något mer.

17 april

Nu är det Monitas tur att få starta. Årets första start för henne blir om en vecka på sundbyholm. Ett montélopp som är späckat av bra montéhästar. Montró får stå över denna gång då det inte finns något lopp som är direkt bra för henne samt att hon måste hitta traven ordentligt innan hon får starta. Otäckt spännande kommer det att bli. Malena har jobbat som ett djur med denna tävling och kommer förmodligen få jobba en hel del både inför tävlingen och under tävlingsdagen. Saker som verkar gå i arv rätt starkt. :)

Lasse är anmäld till kval om en dryg vecka och Malena kommer att försöka kvala honom så att han inte tar ut sig. Det kan vara svårt då han nu är så taggad att han är svår att hålla då det är att halvvarv kvar. Han verkar tycka att det är han som ska bestämma när det ska spurtas. För spurtas ska det enligt honom. I vilket fall är han pigg och glad och nu hoppas vi på att det ska komma bättre montéproppar för honom framöver.

Vi har varit på banan med "Flisan" som tycket det var väldigt spännande och hon fick gå ett bakvarv och ett rätvarv. Hon skötte sig exemplariskt. Montró, som var med som "fadder", reds av Malena och fick springa fort 2140 efteråt och hon sprang riktigt fint. Däremot börjar hon bli lik sin mor(!) och har blivit het som ett strykjärn vilket gjorde det svårt för Malena att hålla upp henne då hon gick utan check. Det är något vi ska testa nästa gång och då får vi se om det blir bättre. Monita har också fått vara nere på banan som sparring till bl.a. Petro. Hon var kanonfin och trots att balanseringen var helt fel låg hon stadigt runt 1.50 och strax under. Det var bara när Malena skulle gasa lite som balansen gjorde sig påmind och Monita hade då svårt att hålla sig i trav.

Vi har också fått finbesök från Gotland. Annika, Fanny LEAF´s uppfödare, var har på en blixtvisit och titta lite på Flisan. Lite fika på altan i det soliga eftermiddagsvädret var härligt. Det blev en hel del ponnyprat förstås.

8 april

Så har årets första start gått av stapeln. Montró var med i Eskilstunas Påsksmällen. Ett lopp som gjort för henne. Redan i värmningen var hon skuttig men det kan hon vara mellan varven och mot slutet av värmningen tyckte Malena att hon gick bra. I loppet sedan tog hon lätt ledningen och höll sedan avståndet till hästarna bakom. Det gick inte så fort utan Tró sprang i ett 2 minuters-tempo. I stallbackskurvan började hon shabbla ordentligt med traven och fick en riktig stoppgalopp vilket gjorde att två stycken passerade henne. Hon hittade traven och var snart ifatt de två ledande hästarna då hon fick en ny galopp 650 m kvar. Denna gång var det för att hon fick stänk på sig av de framförvarande hästarna. Ny upphämtning men då hade de redan kommit så långt före hene att det var omöjligt att ta ifatt. Dock gick de sista 500 m riktigt fort. En tredje placering på tiden 2.02,4 var väl inte något Malena skäms över direkt men då Tró sprang så illa blev hon jättebesviken på henne då hon egentligen bara hade behövt trava på så hade segern varit hennes. Hon hade inte ens behövt sänka sig något. Men vi fortsätter att matcha henne så tillslut kommer nog det perfekta loppet.

I onsdags var Monita med Thilda på ryggen och Montró med Sara på ryggen i ridhuset för hoppträning. Det gick över förväntan så både hästar och flickor ville göra det igen ganska snart.

Idag gick dessutom Lasse ett provlopp. Han var helt underbar att se. Pigg som en mört och urstark. 1100 m kvar av loppet låg han minst 40 m bakom ledande ekipage och 700 m kvar släppte Malena på honom och han fullkomligen FLÖG iväg. Tyvärr var det ingen filmning idag men han borde ha gått runt 16 blankt sista 1000 m eftersom han gick 1.25 första 1000m och kom i mål på 1.20 lite drygt. Han gick så fort på slutet att sulkyhästarna paserades fortare än de hann attt reagera. Även Klickan och Ludde som håller i provloppen var imponerade av Lasse och tyckte han såg underbart stark och speedig ut. Lasse är absolut ingen speedig häst men kanske har Malenas jättejobb med Lasse äntligen börjat ge resultat. Så nu är det snart dags för kval för Lasse och sen är det dags att leta montélopp till honom.

Nästa helg ska Monita och Montró gå en pay-and-drive dressyr i körning. Mycket spännande. Dessutom har nu Malena köpt en maratonvagn. Så efter avslutad ponnytravkarriär kommer hon ha fullt upp med körning istället. Sina ponnysar släpper hon aldrig.

27 mars

Hade inte tänkt uppdatera så snabbt men idag tog Ann en tur med Monita eftersom Malena var i Uppsala och hälsade på sin bror. Monita kom snällt i hagen då Ann kom för att hämta henne. Det är inte alltid hon gör det men när hon vill träna så är det inga problem. Ann fixade iordning henne och spände för henne framför vagnen. Sen körde de förbi hemma och plockade upp Flisan som skulle gå på släp efter. Redan då Thord tog henne märktes det att hon var busig och Ann förväntade sig ett par bocksprång bakom vagnen men då var allt lugnt. När de kommit knappt halvvägs på rundan gick spännen av på grimskaftet på något vis så plötsligt var Flisan helt lös. Hur löser man då detta? Först försökte Ann locka på henne och hon kom sakta emot vagnen tills hon upptäckte att hon var lös. Då drog hon ut på närmsta fält. Monita är ju snäll så henne hade man ju kunnat ställa på vägen men eftersom hon inte lyder andra lika bra som Malena så vände de istället och Flisan följde då med lös bakom. De mötte flera bilar men inte ens då försökte Flisan springa iväg. Tillslut stannade en bil där föraren gick ut och satte på grimskaftet på Flisan igen. De måste ha sett hur underligt ut som helst med en som kör en ponny med en lös ponny springandes bakom vagnen. Kanske såg de inte ens att hon var lös.

Monita fick gå i en och en halv timme till i ett ganska lugnt tempo men fick kämpa desstå mer i skogen genom blötsnövallar. Vilken kämpe den hästen är. När andra skulle ge upp för att det blir för tungt , lägger hon bara ännu mera tyngd i bröstan och drar ännu hårdare. Vilket psyke denna underbara ponny har! Älskar henne!! Och hennes dotter blir bara mer och mer lik sin mor.

26 mars

Förra helgen hade Thilda och Sara licensuppridning.Det började dramatiskt med att Montró och Thilda gick omkull på defileringen och gjorde en kullebytta. Montró hade fastnat i leran och som tur var så hamnade hon mjukt så både hon och Thilda klarade sig undan några som helst blessyrer. Montró tappade tränset men stod lugnt kvar tills Thilda kunde gå fram och ta henne. Båda blev rejält leriga men efter att ha borstat av sig värsta leran så satt Thilda upp igen och vann sedan provloppet överlägset. Bra gick det även för Sara som red Tejas Monique, fast de tog det lite lugnare. Båda tjejerna och båda hästarna skötte sig helt underbart bra. Grattis!

På torsdagen skrev de även teoriprovet som båda klarade med god marginal. Malena var jättestolt över dem och allt firades med tårta.

På träningstävlingen fick Tro även gå ett travlopp med Malena. Eftersom hon inte hunit värma upp henne ordentligt så galopperade hon naturligtvis alldeles för månnga gånger för att det skulle kunna bli ett godkänt lopp om det hade varit på riktigt men när hon väl var uppvärmd (på det tredje och extra varvet som Malena körde) så gick hon mycket bra. Så Malena var mer än nöjd.

I torsdags anmäldes därför Montró ut till Påsksmällen på Sundbyholm. Det kan bli ett tufft lopp även om hon har fått bästa tänkbara utgångsläge. Om hon bara travar runt felfritt kommer vi att vara riktigt nöjda med henne.

Förra veckan red Malena kval på stor häst och någon vecka före det kom hon 7:a med en annan som säkert kommer bli bra bara den får träna lite till. Lasse börjar komma iform och fick visa upp sig då Bea och Erica tog sin tränarlicens. Han verkligen längtar ut på banorna igen. Något provlopp först bara så väntar kval i slutet av april.

Flisan är nu mätt och har vuxit rejält sedan sist vi "skojmätte" henne. 125 cm blev hon och hennes träning har nu satt gång på allvar. Hon har även blivit skodd fram (utan några som helst problem) och i morgon får hon skor baktill också. Så nu är även hon "stora damen".

15 mars

Så har ytterligare en månad gått. Nu har det i alla fal hänt lite grejer.

Chantal har flyttat och numera går Ancora, Lasse, Monita och Montró tillsammans i hagen och stallet. De övriga går i lösdriften.

Då det varit gott om snö hela februari och en bit in i mars så har hästarna fått gå mycket snöjobb. Det har gjort dem rikitgt biffiga.

Förra veckan hade vi equiterapeuten, Håkan, här till Lasse och Montró. Lasse hade en pytteliten låsning i bäckenet medans Tró var felfri. Skönta att veta. Dararna därefter skoddes Totta, Tró och Lasse. Flisan, Trojka och Mille verkades. Så nu är alla fina i hovarna. Även Monita och Ancora ska få träffa equiterapeuten. Fast till dem tar vi Helena, som känner speciellt Monita väl och som kommer bra överens med henne.

Trojka kommer att i sommar få agera dagispersonal då han ska gå hela sommaren tillsammans med en bunt med små ettårshingstar. Snäll som han är kommer han fostra dem till underbara små individer.

Det börjar närma sig första tävlingsdag och på lördag har EPS ordnat en träningstävling. Montró ska dit för agera licensponny. Sen vet vi inte om de ska ut i några träningslöp dessutom. Vi får se. Däremot skall lilla Flisan mätas för första gången. Det ska bli spännande att se hur stor hon har blivit.

Alla vaccinationer är gjorda och kollade så det stämmer. Tró kommer däremot inte att behöva vaccineras igen förrän till i sommar.

Första start i år blir troligen på påsk. Påsksmällen här i Eskilstuna passar Montró medans Färjestads Påskbomb passar Monita jättebra. Än har Malena inte bestämt vart hon ska starta och med vem. Men någon av dessa ska väl ut i alla fall om inget händer.

6 februari

En månad har gått sedan sidan sist uppdaterades. Det händer ju inte så mycket på vintrarna.

I vilket fall så tränar hästarna på bra och det blir många pass med snöpulsning för alla då det just nu ligger runt 40 cm snö över allt på skogsvägarna och fält. Montró börjar sätta rejäla muskler och har utvecklats kroppsligt ordentligt under vintern. Hon rids oftare och har därför också blivit starkare. Monita är som vanligt heltokig då det är snö ute och vill många gånger springa fortare än hon får. Lasse har kommit igång igen men känns inte riktigt fräsch i höger bak men annars är han pigg och älskar livet i snön.

En ny häst har kommit till stallet. Det är Ancora Wine som Malena blivit delägare i tillsammans med sin förra arbetskamrat och kompis, Erica. Tanken är att Erica ska ta licens på Ancora och att både hon och Malena ska tävla honom. Malena mest i monté, så klart.

I månadsskiftet kommer Chantal att flytta då det har blivit lite trångt i stallet och hon kommer då att flytta tillbaka till det stall hon stod i tidigare.

Sen har Sara och Thilda börjat licenskurs med Malena som ledare. Båda ska börja med montélicens och Montró och Monique, som Bea så snällt lånar ut, är deras licenshästar.

Annars rider de även Mille och Trojka 1-2 ggr i veckan och Flisan börjar nu få springa lite fortare på träningsrundorna. Inte så länge men korta bitar får hon springa på lite. Det är så roligt tycker hon så ibland kan hon bara inte låta bli och bralla lite, fast bara i början. Sen går det som en dans om man inte kör henne på vägar hon inte gått tidigare. Då behöver hon antingen sällskap eller en stunds övertalning. Men sen går det bra igen.

6 januari

Oj, vad tiden går! Väldigt länge sedan sidan uppdaterades. Deta mest beroende av att så fort vi haft en ledig stund så har det renoverats i köket. Men nu börjar det i alla fall närma sig slutet. Nu väntar vi bara på bänkskivorna som är specialbeställda och som inte kommer förrän den 15 januari.

På hästfronten har det rullat på som vanligt då det gäller vinterträningen. Trots mycket sträng kyla försöker vi träna hästarna men då termometern visade -28 grader ville inte vi ens gå ut mer än nödvändigt så hästarna har fått stå dessa dagar. Ingen större fara då det däremellan har varit något varmare och då har det tolkats och busridits i snön.

Flisan körs bara då det är lite varmare eftersom hon går på lösdriften och är oklippt. Om hon skulle bli för svettig känns det elakt att låta henne stå ute i -25 grader.

Vi är glada åt snön vilket gör att häsytarna kan tränas barfota men kylan är kanske lite väl kall. Varmare än - 20 vore bra i alla fall. Toppen vore det om det låg runt -5 grader så där. Och gärna lite sol också.

Tog lite foton idag på lösdriftshästarna. Mille ser ut som en riktig "Gubben Frost". Det är också svårt att ge hästarna tillräckligt med vatten i lösdriften då vattnet fryser så snabbt. Sitter och passar på när de ställer sig vid vattenbaljan och springer då ut och vattnar dem med ljummet vatten i hinkar. Det kommer att bli svårare nu när skolan börjar. Hoppas på lite varmare väder.

På lördag har Malena blivit inbjuden till Sundbyholms travgala för att mottaga pris från sällskapet för bästa montéryttare 2009 för kat B. De blir t.o.m. bjudna på middagen i år. Underbart!

1 januari

Nytt år och nu är det 2010. Ann fyller 50 år, Fanny fyller 20 år, Ann och Thord har varit gifta i 25 år och firar silverbröllop och dessutom har Ann jobbat 25 år i kommunen.

Då det gäller planer för våra hästar kommer vi tyvärr inte få något föl efter Trojka då Monita är tom, så nu får hon vänta med föl tills Malena slutar tävla henne. Det hade varit underbart med ett föl, då Montró har visat att hennes föräldrar är ett lyckat par inom aveln.

Målen för våra ponnysar är inte riktigt satta men vi hoppas att de kommer att utvecklas ännu mer under detta år. Några mästerskapslopp vore roligt att få starta i och Montró är anmäld till 5-årsbaggen så där hoppas vi det blir start i alla fall. Har aldrig tidigare varit på Gotland och tävlat med russen så det kommer att bli ett äventyr.

Stuteri Tusen