Uppfödning av Gotlandsruss

Senaste nytt

1

2

2015/09/07

Panter är såld

Panter kommer att stanna på Gotland då Gerty Johnsson. Hon kommer att ta över ägandet och vi har därmed blivit av med vår avelshingst. Sorgligt på ett sätt men samtidigt bra då han på en enda sommar på Gotland fått fler ston att betäcka än han fick under de 6 år vi har ägt honom.

Vi önskar Panter och hans nya ägare all lycka till

 

Tusens Monmyra M utlånad

Under Kriterien kommer Monmyra att flytta söderut. Hon kommer att få tävla i ponnytrav hos en ponnykusk vid namn Amanda Frick. Där ska hon vara i ett år till en början och om allt går bra så stannar hon där tills tävlingssäsongen som 5 - åring är slut.

Vi önskar även Amanda lycka till tillsammans med vår fina Monmyra.

 

3

 

.

 

 

 

 

2012

 

3 september

Det har hänt rätt mycket nu men jag skall göra en kort sammanfattning. Vill ni vet lite mer noggrannt hänvisar vi till vår blogg: www.vickelbyponny.blogg.se.

Vi har i sommar varit på premiering med Montró och hon har därmed fått sitt GI. Även fölen har varit på utställning. De var båda jätteduktiga och fick fina omdömen. De fick 37 p resp 40 p.

Fölisarna har blivit registrerade och heter officiellt numera Tusens Måntuva M och Tusens Måntoka M. Måntoka är såld till Lovisa och hon jobbar hårt för att bygga upp förtroendet dom emellan.

Våra stalltjejer har tävlat med sina shettisar och varit riktigt framgångsrika. Tre segrar, två tredjeplatser och en fjärdeplats.

Lovisa har också tävlat och vunnit två gånger med Jarre i år, sen skadade ho sig efter att helt oprovoserat gått ner på knä på asfalten vilket resulterade i två djupa skrubbsår på knana ända in til senorna. Illa, illa. Därmed blev hennes tävlingssässong avbruten, men nu är hon igång igen efter att såren läkt riktigt fint. Även Panter är igång igen efter sin betäckningssässong. Det har varit lite extra tufft i år då sässongen varit lång för honom och stona har varit svårbetäckta.

Men nu är vi igång och nu laddar vi för kommande tävlingar.

30 juni

Idag var det generalmönstring och utställning i Rockelsta i Sparreholm. Panter skulle få sitt GI men trots att man egentligen redan innan GM vet om de ska få det eller inte så var vi väldigt nervösa. I vilket fall fick han naturligtvis det men han gick dessutom 4:a i hingstklassen och fick återigen 41 p. Jätteroligt. Vår fin, fina, svarta hingst.

I pausen var det hingstkadrilj som gällde. Malena och Panter var självklart med tillsammans med Till-Given, Harpun, Norrvedas Guld och Trojka Viking. De gjorde en riktigt fin uppvisning och ett stort jubel med tillhörande applåder avslutade kadriljen.

Därefter var det Montrós tur att visa upp sig på utställningen som var på eftermiddagen. Montró gick i klassen 4-12 åriga ston med föl. Den vann hon med 41 p, även hon, och lilla Måntuva var med brevid. Fanny var med och hjälpte till med lilla "Tuva". Måntuva skötte sig jättebra och det var synd att vi inte hade anmält henne till fölklassen för hon var riktigt fin denna dag.

I BIS-ringen åkte Montró ut som näst sista sto. Bästa sto blev istället Strumpan med 43 p. BIS blev Kapo KL på 44 p.

När vi kom hem stod Monita och Måntoka och väntade på dem och återseendet var kärt.

21 juni

Kl.18 på tisdagen födde Monita ett långbent stoföl. denna gång fick hon en bleksvart precis samma färg som

pappa Panter. Redan på morgonen förstod vi att det var dags för Monita och vid lunchtid rann mjölken ur hennes spenar.Nu förstod vi att det bara var timmar som det handlade om och vi ringde efter Lovisa och Fanny. Fanny var på hundkurs just då men Lovisa kom som ett skott. Och strax före 18 började Monita lägga sig, för att sedan resa sig igen och så höll hon på. 18.05 gick vattnet och vi kom då ut till henne och Malena som varit med henne från början av födsloarbetet. En snabb förlossning och Måntoka var ute kl. 18.15, Efter 20 min var hon uppe och sprang och denna gång var Monita riktigt snäll mot sitt föl. Hon t.o.m. lyfte på benet för att fölisen skulle kunna komma åt mjölken lättare. Det kändes väldigt skönt att Monita är med moderlig denna gång.

 

11 juni

 

Just nu går Panter tillsammans med tre ston som är här på beteckning. Det är Tejas Primona, Bellona och Russ Edda (som också har med sig sitt lilla hingstföl). Han har det lite jobbigt nu för alla ston verkar vara intresserade av honom just nu. Vi får hoppas att de nu blir betäckta och dräktiga så fort som möjligt. Två ytterligare stoägare har varit i kontakt med oss och om dessa kommer med sina ston kommer han nog inte betäcka något mer i år.

 

9 juni

 

Sent på natten den 9 juni födde Montró sitt första föl. Det blev ett litet ljusbrunt sto som får namnet Måntuva M. Allt gick väldigt fort så vid 23-tiden på natten var allt klart och Montró fixade allt utan problem.

Samma dag hade Malena en studentkörning med Panter. Det var Emelie Strandh som fick äran att åka vägen mellan Stadsparken och Kolunda. Det gick jättebra trots skrikande studenter, hög musik, tutande bilar och t.o.m. bengaliska eldar. Panter var jätter cool.

 

3 juni

 

Idag startade Lovisa med Jarita på Lindesberg och vann det första loppet men blev oplacerad i det andra. Fanny kom 5:a i det första, på nytt rekord, och 3:a i det andra där hon sprang ännu fortare. Jag är så glad över hur duktig hon har blivit. Hon sänker sig i varje start hon gör i trav. Nu måste vi bara träna henne ännu mer för när hon fattat vad det går ut på kommer hon skörda många segrar. Det är jag övertygad om.

1 juni

Panters första föl för året föddes idag. Det var Tackla som fick ett svart stoföl. Det är extra roligt eftersom Tackla har varitlite svår att betäcka tidigare.Sen har Panter fått sitt andra sto för i år. Hon kom till oss i onsdags och heter Bellona. Ett brunt sto med en mycket ovanlig stam.Fler har hört av sig och ev kommer det ett sto till hit nästa vecka.

Vi har fått lite beteskompisar i år också. En övervuxen svensk ridponny, Inspiria, som varit hagkompis till Lillan på Gunnarskäl. Samma matte, Sandra, har även lämnat sitt lilla russ, Tejas Pi-Yarin, här också på bete. Han har samma pappa som Monita och Primona, nämligen Drömprnsen´.

Sen har Thilda och Sara lånat två shettisar, My, Nuber One (Mysan) och Solos Qalaspuff (QP) som de ska tävlai år och ev. nästa år. Två riktigt fina men helt olika shettisar.

27 maj

Denna dag åkte vi till Nyby-Torshälla för att försöka oss på lite dressyr. Jarita var kanonfin i framridningen men blev lite het efter galoppen inne på tävlingsbanan. Panter var också fin i värmningen tills Thilda skulle fatta galopp. Då började han plötsligt bocka. Efter lite mer värmning och fler bockningar bestämde vi oss för att stryka Panter.

När vi var klara började vi göra oss färdiga för hemresan men då kom det ut folk till oss och berättade att Thilda och Jarita hade vunnit. Så himla kul och överraskande.

 

 

12 maj

Idag var Lovisa och tävlade på Solvalla med Jarre och Flisan. En seger och en andraplats blev facit och vi är verkligen nöjda. Båda ponnysarna sänkte dessutom sina rekord. Flisan med några tiondelar medans Jarre sänkte med 12 sekunder.

På eftermiddagen kom My Number One som Thilda och Sara ska få låna av familjen Karlsson. Hon är jämngammal med Tro och Jarre och när vi idag släppte ut henne med Mille och Lilla Grå så gick allt väldigt lugnt till. Hon ville mest beta, vilket Mille hade all förståels för medans Lilla Grå gärna hade lekt lite granna först.

Vädret är riktigt tråkig med regn nästan varje dag, kväll eller natt. Detta gör hagarna väldigt blöta och jag vill helst inte släppa ut hästarna på betet då eftersom gräset blir så upptrampat och hagarna leriga. Hoppas verkligen att vädret blir bättre snart.

Panter har fått sitt första sto för i år. Det är Tejas Primona som gått här sen i februari. Och nästa vecka kommer det en annan stoägare hit för att titta på Panter och se om han duger till deras sto.

9 maj

 

Denna dagbok blir tyvärr inte så aktiv nu när vi också har en blogg men en sammanfattning kan man ju alltid göra.

Panter har gjort tre starter med 2 andraplatser och en oplacerad som facit. Fanny och Jarita har gjort varsin start i

monté där de placeradesig 4:a resp. 3:a. Inga lysande tider men Fanny skötte sig hyffsat i alla fall. Nya starter för

dessa två böir nu närmast på Solvalla till helgen.

Panter får en kort paus då han är lite för intresserad av ston just nu. Vi får se hur det blir framöver. Han kan behöva få

något sto att betäcka. då blir han lugnare igen.

Något som däremot är riktigt roligt är att vi har hittat en liten ung ryttare som ev. kan tävla honom framöver i hoppning och dressyr. Alva heter hon och är 11 år. Hon är dotter till Åsa Thörnkvist som ägde Glöders pappa tidigare. Alva har ridit Panter två gånger hittills och det har gått över förväntan. På söndag ska de rida lektion tillsammans för första gången på Ekeby ridskola.

Monita och Montró är riktigt tjocka nu och juvren har börjat öka i omfång och blivit hårda. Monita tycker att lite träning då och då gör livet roligare medans Montró absolut inte vill träna alls numera. Hon är alldeles för dräktig,tycker hon.

Det börjar närma sig så vi har börjat titta över sommarhagarna så vi kan släppa hästarna snart. Vi behöver mocka

lösdriften innan fölen kommer så den behöver vara hästfri några dagar.

Harryettie har kommit hem och går nu på bete tillsammans med Mille. Snart får hon ev sällskap av ett annat varmblod.

 

17 april

Våren kom av sig lite, efter att marsmånad varit otroligt varm och skön. I vilket fall måste ponnysarna tränas och Thilda och Sara gör ett jättejobb med alla ponnysarna. De rids ofta i dressyr och även Flisan har nu börjat jobbas i dressyr. Jarita börjar förstå vad det går ut på medans Panter och Montró verkar tycka att det är skönast att gå i form då man jobbar. De är riktiga dressyrponnysar numera. Primona dressyrrids lite på ridturerna medans Monita, än så länge, bara får gå lugna turer. det är inget som uppskattas av damen. Hon taktar rejält och svettas naturligtvis massor därför.

VI har nu funderingar på att få igång Panter och Flisan till några små blåbärstävlingar under maj och kommer därför försöka träna lite i ridhuset eller padocken. Kanske även Primona kan hoppa lite i vår.

På lördag skall Panter och Lovisa göra sin andra gemensamma start. Ett lopp på 2140 m denna gång och där han står på 100 m tillägg. Det blir en bra träning för dem tillsammans då det inte är fler än 7 hästar till start. Det innebär att Panter inte kommer att behöva känna sig trängd och med lite tur kan det gå riktigt bra för detta ekipage. Vi håller tummarna.

Jarita var också anmäld till två lopp men tyvärr blev det inga lopp i hennes klass. Riktigt trist då hon verkar vara i sin livs form just nu.

Man undrar varför det blivit så. Har antalet kuskar minskat så dramatiskt i detta område eller är det hästar som fattas? Eller har man inte kommit igång ordentligt ännu fastän våren varit enormt bra? Aldrig har det väl varitså dåligt anmält i april som just i år. Inom EPS vet jag att det detta år har minskat en hel del med de äldre kuskarna i alla fall. Fler har precis fallit för åldersgränsen och flera har slutat i förtid, tröttnat på ponnytravet och gör annat. EN del har börjat med stor häst, andra vill inte ha med hästar att göra alls. Det finns ingen enkel förklaring men nog är det synd att ponnytravet fått en sådan utveckling.

Jag minns då vår familj var enormt engagerad i EPS och då vi under ett dubbeltrav tog emot anmälningar i så stora mängder att trots att vi delade två lopp så hade vi fortfarande 4 lopp med över 30 anmälda. Det var mängder med tvångsstrykningar i ALLA lopp. Ett prikärt problem. Vi hade över 300 hästar till start den helgen. Jättehäftigt! Även på alla de andra tävlingsdagarna de 5 år vi jobbade med anmälningar och proppar, hade vi i snitt 14 hästar i samtliga lopp. Då inräknat de autolopp som endast tog 12 startande i varje lopp. Ett år hade vi en heldag med enbart montélopp. Det var också riktigt spännande eftersom många startade sina ponnysar i monté. Jag tror vi hade 8 montélopp den dagen och i ett av russloppen hade vi även där tvångsstrykningar. Det var härliga tider det! :D

 

6 april

Idag var det dags för årets första start och då på Påsksmällen på Sundbyholm. Lovisa fick köra Panter och lyckades komma tvåa i ett lopp med en riktigt geggig bana och ett snöväder som endast kan uppträda i april.

1 april

Ja, uppdateringen har inte varit den bästa och det finns det flera förklaringar till men några är att träningen kom av sig då Thilda bröt foten, Lovisa började läsa och Malena började pendla till GIH och Stockholm igen. Tiden räckte helt enkelt inte till. Sen, i månadsskiftet, januari - februari, fick Monita fång och vi fick åka till Strömsholm och röntga hennes fötter. Sen blev det boxvila och medicinering. Det kändes rätt motigt alltså.

Men nu är Monita och Thilda friska, våren har kommit och dagarna blivit längre. Fanny Leaf har kommit hem igen efter att ha varit utlånad en säsong till en liten ridskola i Heby och Primona har kommit hit då hennes matte har flyttat och inte hittat stallplats ännu.

Förhoppningsvis kommer sidan att uppdateras lite oftare nu under den ljusa delen av året. Annars kan man ju alltid gå in på vår blogg: www.vickelbyponny.blogg.se

16 januari

I år har har träningen inte alls börjat bra. Ingen snö gör vägarna stenhårda och hala. Dessutom har det

har det regnat mycket i vinter.

En av våra stalltjejer, Thilda, har dessutom brytit foten då hon var ute med Montró på en liten skrittur

barbacka under en av de få dagarna som var fina. Montró halkade omkull på en isfläck endast 300 m

hemifrån och råkade hamna övanpå Thildas fot. Maximal otur.

Jarita fick nya skor igår och övriga är barfota förutom Panter. Då hagarna är håda och knöliga, vill inte

hästarna inte röra på sig så mycket. De är oerhört ömfotade just nu och då de inte ens rör sig i hagen medför det naturligtvis att de blir enormt tjocka. Suck! Det känns väldigt långt till vår i år.

I morgon kommer ett nytt lass med hösilage. Vi har haft oturen att få flera balar med mögel i och då vi har dräktiga ston

vill vi absolut ha det bästa vi kan ge dom. Och mögligt hö hör definitivt inte dit. Under alla år vi fått leveranser

från denna bonde så har vi inte råkat ut för någon endaste dålig bal, men i denna sändning var det 4 (!) balar som

innehöll mögel. Läskigt!

 

6 januari

I veckan var Malena på körläger med Panter. Det var ett ungdomsläger som gav Malena riktigt blodad tand

gällande klassisk körning. Så nu måste vi mäta Panter igen eftersom hans mätintyg från ponnytravet inte gäller

inom kör/ ridsporten. 1000 spänn bara för att mäta en slutmätt ponny vars mankhöjd är långt ifrån maxgränsen.

Jäkligt irriterande.

 

3 januari

 

Idag åkte Malena på ett körläger tillsammans med Panter. De är i Rockelsta utanför Sparreholm och tränar

klassisk körning. I tre dagar skall de vara där. Vi lägger ut bilder så fort vi kan.

1 januari

Mål för 2012

Ett nytt år har precis börjat och vår inriktning och våra mål med ponnysarna har förändrats något dettta år.

Malena får inte längre tävla i ponnytrav och Monita och Montró är dräktiga. Endast Panter tränas just nu och Malena har blivit mer intresserad av klassisk körning med honom då det visat sig att han är oerhört lättlärd och har en stor talang för detta.Om allt går bra så kommer Monita och Montró att få varsitt föl efter Panter under juni månad. Det ser vi fram oerhört mycket fram emot.Om det blir någon start under året för Panter i ponnytrav vet vi inte i dagsläget då vi ännu inte har någon tilltänkt kusk till honom. Så årets mål är inte riktigt klara ännu men de kommer säkert att bli mer tydliga längre in på året.

Utvärdering av 2011

Året som var, 2011, var på ett vis rätt lyckat ändå trots en del mindre motgångar.

Malena tog en seger med var och en av sina ponnysar samt även de två stora, Trollglänta och Ancora Wine, som hon varit delägare på, tog också varsin seger under året tillsammans med Malena.

Panter och Monita tog dessutom ytterligare varsin seger i monté med Thilda respektive Julia på ryggen.

Monita blev tvåa på SM igen, denna gång slagen med en halv längd. Däremot blev det ingen start i varken SM, Guldstoet eller Elitloppet. Dels för att hon inte var snabb nog och dels för att hon råkade ut för en otäck olycka i vagnen strax innan kvalet till Elitloppet. Detta gjorde att hon aldrig riktigt kom igång under säsongen och tyvärr blev hon dessutom halt direkt efter Monté-SM.

Montró sänkte sitt rekord till 1.56,4 och hon vann dessutom det loppet. Hon vann också KM på Sundbyholm i både trav och monté på mycket fina tider och helt överlägset. Hon var verkligen i fin form den dagen. 6-årschampionatet slutade med en diskning som 3:a men hon gick bra genom hela loppet och drog på sig sista galoppen då segraren Fantom dundrade om henne. Hon är förlåten.

Även Panter startade i monté i år. Det började med en 3:e plats (med Felicia Jansson i sadeln), sen en seger med Thilda i sadeln och de avslutade säsongen med en 6:e plats.

Fanny är utlånad till en liten ridskola i Heby där hon går som lektionsponny på halvtid. Vi får se om de vill behålla henne eller om hon kommer tillbaka i sommar. Vi har aldrig pratat om att hon skall säljas men om de frågar måste jag nog fundera ett tag. I ärlighetens namn måste jag nog säga att vi saknar henne lite grann.

Mille har gått lite till och från under året men han verkar må toppenfint. Då och då går han jippolopp

och ibland går han som travskoleponny. Han är alltid så populär eftersom han alltid är så pigg och snäll.

Malena körde Mille i ett seniorlopp under KM-dagen. Han gick då så fort som på 2.36 vilket är endast 14 sekunder över hans voltrekord som han satte för snart 10 år sedan. Vilken ponny!!!

Fyra ston har Panter betäckt i år och alla är dräktiga.

Monita har förmodligen gjort sin sista start i ponnytrav och kommer nu att skolas om till körponny. Förhoppningsvis vänder trenden då det just nu är svårt att sälja föl men blir det bättre tider så kommer hon att betäckas om,någon gång inom rimlig framtid.

Montró ska ut och tävla igen efter fölet men i vilka disipliner är inte helt bestämt ännu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stuteri Tusen